Ekonomija
30 GODINA NACIONALNE ZRAKOPLOVNE KOMPANIJE

Croatia Airlines - 603 tisuće letova i 40 milijuna putnika
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.

Hrvatska nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines obilježava važnu obljetnicu - 30 godina postojanja i rada. Naime, kako podsjećaju iz kompanije, točno prije tri desetljeća, 7. kolovoza 1989., u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je počeo raditi u prosincu te godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Otprilike godinu dana poslije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.


Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb - Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. godine prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb - Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom zrakoplova Boeing 737-200. Ubrzo su u flotu uključeni i zrakoplovi ATR 42, pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.


Prva razvojna faza tvrtke završena je ciklusom obnove flote srednjeg doleta u razdoblju od 1998. do 2000. godine, kada su zrakoplovi Boeing zamijenjeni sa šest novih zrakoplova Airbus (četiri A319 i dva A320). Novo razvojno poglavlje predstavljala je obnova flote kratkog doleta (od 2008. do 2010. godine) uključenjem šest novih zrakoplova Dash 8-Q400, umjesto zrakoplova ATR 42.


U protekla tri desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge. Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i u zrakoplovima prevezla ukupno 39.240.000 putnika. Pritom je tvrtka postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja - Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika.


Flota Croatia Airlinesa danas se sastoji od 12 zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400. Zrakoplovi tipa Airbus nose imena hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Zadar, Pula, Vukovar i Dubrovnik), a zrakoplovi tipa Q400 imena hrvatskih regija (Slavonija, Lika, Dalmacija, Istra, Zagorje i Primorje). Tijekom ove sezone zrakoplovi lete u osam domaćih i 30 međunarodnih odredišta u redovitom prometu te izravno povezuju Hrvatsku s 24 države.
"U želji da zajedno s putnicima stvara uspomene još mnogo desetljeća, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na iskazanom povjerenju u proteklih 30 godina i veseli se svim novim zajedničkim letovima", poručili su iz domaće kompanije.


Igor Mikulić
Croatia Airlines

poruka putnicima

U želji da zajedno s putnicima stvara uspomene još mnogo desetljeća, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na iskazanom povjerenju u proteklih 30 godina i veseli se svim novim zajedničkim letovima.
Brojne novosti
U ovoj slavljeničkoj godini tvrtka i putnici lete pod sloganom Stvaramo uspomene već 30 godina, koji su, kao i rođendanski vizual, kreirali zaposlenici tvrtke. Provode se i mnoge aktivnosti u vezi s unapređivanjem poslovnih procesa i kvalitetom usluge. U ožujku je počelo vizualno osvježenje flote, koje zrakoplove CA čini još prepoznatljivijima. Uveden je novi jelovnik poslovnog razreda na međunarodnim letovima, s obrocima sastavljenim prema autohtonim receptima i namirnicama, a i redizajnirana mobilna aplikacija CA.
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI INTERNETSKOJ TRGOVINI

Znatno je skočila dobit vlasnika tvrtke Belišće

INDIJSKI VELEPOSLANIK U TVRTKI KANAAN

U miholjačkoj tvornici čipsa indijska oprema

METRO PRODAJE LANAC HIPERMARKETA REAL

Očekuju 1,5 mlrd. eura od imovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana