Regija
DEMOGRAFSKA OBNOVA OPĆINE POPOVAC

Daju 25 tisuća kuna za
gradnju i obnovu kuća
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
U slučaju potrebe, rebalansom proračuna osigurat će se još sredstava, a ona će biti osigurana i u proračunu za iduću godinu

Općina Popovac raspisala je 31. srpnja javni poziv za dodjelu potpora iz Programa poticanja uređenja naselja i demografske obnove na području Općine Popovac.

- Riječ je o Mjeri 1 iz Programa poticanja uređenja naselja i demografske obnove na području naše općine, a odnosi se na gradnju novih ili kupnju već postojećih stambenih objekata na području Općine Popovac - kaže općinski načelnik Zoran Kontak.

Osam osoba
Naglašava kako će onima koji se uključe u ovaj Program općina iz općinskog proračuna sufinancirati gradnju novih stambenih objekata ili kupnju postojećih u iznosima od po 25.000 kuna. Dodaje kako je u proračunu, za sada, za Program osigurano 200.000 kuna, što znači da će ove godine osam osoba moći realizirati ovu mjeru.

- U slučaju potrebe, rebalansom proračuna sigurno ćemo osigurati još sredstava, a ona će biti osigurana i u proračunu za iduću godinu - priča Kontak, naglašavajući kako subvencioniranje iznosa za gradnju novog odnosno kupnju već postojećeg objekta mogu ostvariti svi državljani Republike Hrvatske s prebivalištem i boravištem na području općine Popovac, fizičke osobe koje imaju namjeru stalnog nastanjenja na području popovačke općine, ali i strani državljani, bez obzira na to žive li trenutačno na području općine Popovac ili ne. Zanimljivo je, dodaje, što se cijela priča oko subvencioniranja iznosa za sve spomenuto ne odnosi samo na mlade obitelji, već životna dob uopće nije ograničena.

- Sigurno je kako bismo voljeli da nam dođu mlađe obitelji, ali su nam dobrodošli svi oni koji se odluče za život u našoj općini - tvrdi Kontak, naglašavajući kako u Republici Hrvatskoj, pa i na području Osječko-baranjske županije, već postoje jedinice lokalne samouprave koje su raspisale slične pozive, ali ih nema mnogo.

Uvjeti
Dakako da postoje i određeni uvjeti za javljanje na ovaj javni poziv. Među ostalima, jedan od njih je da novi vlasnik već postojećeg objekta u njemu (nakon njegova uređenja) počne stanovati šest mjeseci od datuma ostvarivanja potpore te da ga ne smije prodati najmanje 10 godina, računajući od godine u kojoj je potporu ostvario. Što se sufinanciranja gradnje novih objekata tiče, nastavlja Kontak, vlasnik bi u njemu trebao početi stanovati u roku od jedne godine nakon ishođenja uporabne dozvole i ne smije ga prodati 10 godina od datuma ostvarivanja potpore…

- Pri svemu je važno istaknuti kako smo podnošenje zahtjeva, na obrascu koji se, uz sve dodatne upute, može ‘‘skinuti‘‘ s općinskih web-stranica, do krajnje mjere pojednostavili, tako da većih problema nitko od eventualno zainteresiranih ne bi smio imati - tvrdi Kontak. Ističe kako su, nakon samo nekoliko dana od raspisivanja javnog poziva, zahtjev podnijele već tri osobe, s kojima će ugovori biti potpisani već u rujnu ove godine. Upitan je li 25.000 kuna dovoljno za ‘‘avanturu‘‘ zvanu gradnja nove kuće ili adaptaciju već postojećeg objekta, Kontak odgovara kako je sigurno da novca za takvo što treba više, ali smatra kako je spomenuti iznos itekako važna pomoć. To više, naglašava, što se na području općine Popovac za stotinjak tisuća kuna može kupiti mnogo kuća sagrađenih u vrijeme neposredno nakon mirne reintegracije i povratka u Baranju, čiji su vlasnici ‘‘sreću‘‘ potražili u nekim drugim dijelovima Baranje, Hrvatske ili Europe, pa se povoljno prodaju. Prema nekim procjenama, općinu Popovac od posljednjeg je popisa napustilo najmanje 400 ljudi.

Kontak podsjeća kako mjera subvencioniranja gradnje novih kuća ili kupnju postojećih nije jedina koja se odnosi na demografsku obnovu ove općine u sjevernom dijelu Baranje koja bi, bez obzira na demografski kolaps koji je zahvatio veći do Osječko-baranjske županije, mogla biti ugodno mjesto za život.

Ivica Getto
U tri naselja žive 2084 stanovnika
Prema posljednjem popisu stanovništva, u tri općinska naselja (Branjini, Popovcu i Kneževu) žive 2084 stanovnika u 835 kućanstava. Brojka je danas sigurno manja, a čini se kako je najveći demogrfaski kolaps doživjelo nekada uzorno i lijepo radničko naselje Kneževo. Tijekom popisa 2011. godine u Kneževu su živjela 803 stanovnika, ali su tamošnji stanovnici još onda tvrdili kako broj ne odgovara pravom stanju na terenu, jer je stanovnika mnogo manje. Sukladno popisu, u Branjini su živjela 322 stanovnika, a u Popovcu njih 1764.
Možda ste propustili...

ZA NEKOLIKO DANA BARANJSKE BERBE

Vinogradi, za sada, izgledaju obećavajuće

BLAGDAN VELIKE GOSPE I DAN OPĆINE

Od vatrogasnih igara pa do sportskih susreta

Najčitanije iz rubrike