Novosti
U LISTOPADU DAN BEZ MOBITELA U PROMETU?

Zbog mobitela 78.359 kazni
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Zabrinjava podatak da 40 % građana ne bi mijenjalo svoju naviku, unatoč kazni

Čak 91 posto vozača koriste mobitel u vožnji, a to čini i polovina pješaka kad prelazi prometnicu, neki su od podataka koje u svom prijedlogu Hrvatskom saboru da 21. listopada proglasi Nacionalnim danom bez mobitela u prometu, navodi saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.


Spomenuti podaci su iz istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017., a koje je pokazalo i da trećina biciklista telefonira u vožnji. Posebno, pak, zabrinjava podatak da oko 40 posto građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama, jer nisu dovoljno svjesni opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.


Odgovaranje na SMS, primjerice, oduzima vozaču pozornost najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Smanjena pozornost vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima gotovo promil alkohola, dakle vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta.


Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti (HUMS) koja je inicirala proglašenje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća izazvanih njihovim korištenjem. MUP u svom stajalištu, između ostaloga, ističe da proglašenje 21. listopada Nacionalnim danom bez mobitela u prometu doživljava kao dodatni napor podizanju razine sigurnosti cestovnog prometa i daje mu bezrezervnu podršku, navodi Odbor koji je svoj prijedlog u saborsku proceduru poslao sredinom srpnja. Što o njemu misle ostali zastupnici koji nisu članovi Odbora, moglo bi se znati već ove jeseni.


Svjestan opasnosti koje u prometu donosi korištenje mobitela Sabor je nedavno kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama povećao kazne za takvo ponašanje s 500 na tisuću kuna.


Koliko ljudi zapravo koristi mobitel kazuju i podaci Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je u prošle dvije u prometu ispisano nevjerojatnih 78.359 kazni. Naime, tijekom 2017. godine policija je zabilježila 37.388 slučajeva korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a prošle godine još i više - 40.971. Upotreba mobitela u prometu veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu, smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti.
Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba upozorava da su inozemna istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće povećava se za četiri puta, istaknuo je nedavno, naglasivši da kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.


S.Lacić/Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana