Novosti
OSAMNAEST MUŠKARACA POKUŠALO UĆI U HRVATSKU

MUP: Policija nije upotrijebila silu protiv migranata na granici s BiH
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.

Osamnaest ilegalnih migranata ozlijeđeno je pod nerazjašnjenim okolnostima u okolici Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, a Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu, objavili su u srijedu lokalni mediji u toj zemlji, pozivajući se na bolničke i policijske izvore.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je da su granični policajci pronašli skupinu od 18 ozlijeđenih migranata. Oni su otkriveni na graničnom području između BiH i Hrvatske, no Sanela Dujković nije mogla potvrditi što se točno dogodilo. Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je da njihovi policajci u ovom slučaju nisu intervenirali, ali su obaviješteni da je u domu zdravlja u Velikoj Kladuši liječničku pomoć zatražila veća skupina migranata. Iz toga doma zdravlja potvrdili su da su primili šest migranata s težim ozljedama, a preostalih 12 zadobilo je lakše tjelesne ozljede.

Mediji u BiH tvrde da je ta skupina žrtva brutalnosti hrvatske granične policije koja ih je zatekla u pokušaju ilegalnog prelaska granice i potom ih pretukla i opljačkala, pa prisilno vratila u BiH, ali za te optužbe ne navode nikakve dokaze ili službene tvrdnje. Pozivajući se na neimenovane izvore portal Klix tvrdi kako su migrante na teritorij BiH nezakonito prebacili pripadnici granične policije Hrvatske, koji su se povukli nakon što su ih opazili pripadnici Granične policije BiH. Kooordinator za skrb o migrantima u Velikoj Kladuši Jasmin Čehić izjavio je ranije za portal lista Oslobođenje kako su pronađeni migranti dobili liječničku pomoć u lokalnom domu zdravlja, kamo su ih doveli granični policajci. Dovezeno je ukupno 18 migranata, od kojih je njih šestero imalo teže tjelesne ozljede, uglavnom prijelome ekstremiteta, dok su ostali primljeni zbog lakših ozljeda. "Prema njihovim izjavama oni su već bili prešli u Hrvatsku, nije poznato na kojem dijelu granice, ali ih je otkrila hrvatska policija i navodno su ih pretukli, oduzeli im novac i mobitele, a onda prebacili preko granice na teritorij BiH", izjavio je Čehić.

Iz Granične policije BiH ništa od ovih navoda nisu potvrdili uz obrazloženje kako prema nalogu Tužiteljstva BiH još uvijek prikupljaju informacije ne bi li se točno utvrdilo što se zbilo s migrantima pronađenim kod Kladuše.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u srijedu kako “prema do sada prikupljenim saznanjima policijski službenici nisu uporabili sredstva prisile”. MUP RH navodi kako su u utorak između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke na području Buhača zatekli u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muškaraca u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, i koji su od te namjere odvraćeni. “Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BiH, koji su kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili. Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu uporabili sredstva prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede, a niti je itko od njih zatražio liječničku pomoć, a nije ni o navodnim ozljedama izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova detaljno će ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile”, ističe se u priopćenju MUP-a. H/D.Pav.
NA PLJEŠEVICI SPASILI ŠEST MIGRANATA
Ličko-senjska policija zatekla je u srijedu poslijepodne na Plješevici šestero iscrpljenih migranata. “Prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija policijski službenici su na samoj graničnoj crti, na nepristupačnom terenu u šumskom predjelu Plješevice (Škipine - Bijeli potoci), zatekli šest osoba bez osobnih dokumenata u iscrpljenom stanju”, priopćili su iz ličko-senjske PU. Riječ je o sirijskim državljanima, 38-godišnjem ocu i majci, troje djece od šest i 14 godina te 11-mjesečnom dojenčetu, a s njima je bila i 24-godišnjakinja. “Od iscrpljenosti 38-godišnjakinja je ležala. Odmah je pozvana hitna medicinska pomoć, a do njezina dolaska policijski su službenici iscrpljene osobe okrijepili napitcima i hranom”, stoji u priopćenju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike