Svijet
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA RH POZDRAVLJA DOGOVOR U BIH

SAD traži objašnjenje od Bosne i Hercegovine želi li se približavati NATO-u
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini načelno je u srijedu pozdravilo sporazum o uspostavi nove vlasti u toj zemlji, ali će zatražiti objašnjenje o sadržaju teksta, napose o reformama nužnima za približavanje BiH članstvu u NATO-u.


Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik su početkom tjedna uz posredovanje šefa delegacije Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka potpisali koalicijsku platformu koja u 12 točaka načelno definira zadaće za iduće tri i pol godine.


Europska unija odmah je pozdravila dogovor kao važan korak za osiguranje stabilnosti države i stvaranja preduvjeta za nastavak reforma nužnih za eventualno stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, no SAD je, očito, suzdržaniji.


"Lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu u EU i NATO savez", navodi veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu u izjavi proslijeđenoj medijima. Veleposlanstvo pozdravlja taj korak, ali i traži objašnjenja.


"Namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bismo objasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebice uključuje pitanje postoji li jasan konsenzus o... podnošenju Nacionalnog akcijskog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu", kaže se. Tonom i sadržajem priopćenja SAD očito ističe da američka diplomacija nije bila uključena u dogovore koje je moderirao veleposlanik EU-a Wigemark. SAD time daje na znanje da nije zadovoljan "maglovitim" formulacijama o tome hoće li, odnosno kako će BiH nastaviti provoditi reforme nužne za približavanje članstvu u NATO-u.


Upravo su na to pitanje usmjerene oštrice kritike oporbe u BiH, posebice nakon što je Izetbegović u jedinom dosadašnjem komentaru sadržaja dogovora kazao da će tim dogovorom put u NATO sada "biti usporen".


Dokument što su ga potpisali Izetbegović, Čović i Dodik spominje nastavak reformi, ali ne i usvajanje ANP-a, na čemu je upravo SDA inzistirao u proteklih devet mjeseci kao na preduvjetu uspostave nove vlasti, a SNSD se tome odlučno protivio, što je bio glavni razlog višemjesečne blokade provedbe izbornih rezultata. Dodik je izričit u tvrdnji da sporazum nikako ne znači usvajanje ANP-a, kao što ne znači ni članstvo BiH u NATO-u. "Sporazum treba čitati kako je napisan", kazao je Dodik u utorak nakon što je od koalicijskih partnera iz srpskih stranaka dobio potporu za sudjelovanje u vlasti na državnoj razini pod uvjetima definiranim sporazumom HDZ-SDA-SNSD. Taj sporazum oporbi i analitičarima postao je sporan jer predviđa i scenarij kojim bi se ugasio Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice nakon što BiH stekne status kandidata za članstvo u EU-u.


Na tome su posebice inzistirali Čović i Dodik. Iz OHR-a su upozorili da su uvjeti za gašenje posljednjeg intervencionističkog mehanizma koji međunarodna zajednica ima u BiH jasno definirani još prije 12 godina, a gotovo ni jedan domaći političari do sada nisu ispunili i posebno ne onaj koji govori o potrebi uspostave trajne političke stabilnosti u BiH. "Gašenje (OHR) eksplicitno je uvjetovano pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštovanju Daytona. Taj je uvjet eksplicitan i ne postoji način da se on zaobiđe. Stoga je najveći doprinos koji politički lideri u BiH mogu dati odluci o ukidanju OHR-a, prestanak s destruktivnim politikama koje produbljuju podjele", naveli su iz OHR-a reagirajući na sporazum čelnika triju stranaka.


I Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske priopćilo je u utorak da pozdravlja postignuti dogovor čelnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, uz posredovanje posebnog predstavnika EU-a u BiH, kao važan korak prema uspostavi Vijeća ministara i jačanju funkcionalnosti i učinkovitosti državnih tijela BiH te provedbi nužnih reformi.
"Ovaj dogovor od ključnog je značenja za daljnju stabilizaciju Bosne i Hercegovine i njezin napredak u procesu EU integracija, koji Hrvatska čvrsto i nedvosmisleno podržava", navodi se u priopćenju.


Hina
Nakon što je Izetbegović kazao da će put u NATO "biti usporen", otvaraju se nova pitanja o sudbini BiH
Možda ste propustili...

MADRID I BARCELONA OTVORILI TERASE KAFIĆA ZABRINUTI TURISTIČKOM SEZONOM

Španjolska riskira da spasi turizam

174 SMRTI OD KORONAVIRUSA U POSLJEDNJA 24 SATA

Rusija prijavila najveću dnevnu smrtnost od koronavirusa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRONAĐENO 300 ASIMPTOMATIČNIH NOSITELJA

Wuhan bez novih slučajeva zaraze

2

PROSVJEDI SVE MASOVNIJI

Nasilje se ne smiruje, Trump prijeti vojskom

3

174 SMRTI OD KORONAVIRUSA U POSLJEDNJA 24 SATA

Rusija prijavila najveću dnevnu smrtnost od koronavirusa