Crna kronika
OPASNOST U BARANJI

Projektil kod pristaništa u Kopačkom ritu
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Kod pristaništa turističkih brodica pronađen je odbačeni artiljerijski pancirni projektil
KOPAČKI RIT

Odbačene bombe i oružje i dalje prijete građanima Hrvatske jer je neodgovornim pojedincima lakše kojekuda ih odbacivati nego predati policiji. Posljednji slučaj ugrozio je i baranjske turiste.

Naime, u utorak su djelatnici tvrtke u blizini pristaništa turističkih brodica u Kopačkom ritu pronašli odbačeni artiljerijski pancirni projektil kalibra 100 milimetara. Na mjesto nalaska izišao je policijski pirotehničar, koji je projektil zbrinuo na siguran način.

Ovo je samo jedan od opasnih slučajeva. Početkom kolovoza građanin je kod farme Topolik u blizini Darde pronašao protuoklopnu minu TMA 4, tri upaljača za nju, tri ručne bombe M-75 i sedam ručnih bombi M-52.

Koliko se često opasne bombe i mine odbacuju i po većim gradovima, svjedoči primjer od 23. srpnja u Osijeku. Naime, toga dana građanka je u kontejneru ispred stambene zgrade u Osijeku pronašla kumulativnu tromblonsku minu, školski topnički projektil i improviziranu ručnu bombu.

Slavonci i Baranjci često se susreću s odbačenim bombama i minama u svojim poljima, koje često izoru traktorima obrađujući zemlju. Nekoliko puta bombe su pronađene i u baliranoj slami koja je s njiva donesena u obiteljska dvorišta.

Bombe su često pronalazila i djeca, a najveća tragedija dogodila se baš zbog odbačenih bombi početkom veljače 2015. Tada su djeca na igralištu u Bijelom Brdu pronašla odbačene bombe i donijela ih kući. U eksploziji ručne bombe smrtno su stradali 37-godišnjakinja i njezin 7-godišnji sin, a još je troje djece bilo ozlijeđeno.

Iz policije podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija - izbacimo uljeza".

- Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija prijave policiji. Napominjemo da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do ozljeđivanja ili njihova aktiviranja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - pozvao je građane Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Dobrovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Sandra Lacić
sigurno
BOMBE SE MOGU PREDATI BEZ KAZNI
DOBROVOLJNE PREDAJE ORUŽJA I BOMBI
Srećom, velik broj građana odlučuje se ipak dobrovoljno policiji predati oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo koje su nedopušteno posjedovali te tako izbjeći moguće kazne. U srpnju su u Koprivničko-križevačkoj županiji građani predali jednu pušku, pet komada raznih rasprskavajućih sredstava i 435 komada raznog streljiva. U četvrtak, 1. kolovoza, dvije osobe s križevačkog područja dobrovoljno su predale streljivo i ručne bombe. Tako je jedna osoba dobrovoljno predala šest spremnika za automatsku pušku i 679 komada streljiva, a druga je predala 455 komada streljiva i pet ručnih bombi. Ti su se građani riješili opasnog oružja i tako učinili život svima oko sebe sigurnijim.
Možda ste propustili...

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV TRI OSOBE U ZAGREBU

Kupovali lažnim eurima i kunama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana