Dome slatki dome
VRT LJETNO CVIJEĆE

Efektne kombinacije na balkonu
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.

Cvjetne posude vrlo se efektno mogu složiti i na terasi, a upotpunit ćete ugođaj ako planirate i zidne košarice.
Pelargonije se sade u dobro dreniranu zemlju, u supstrat za cvatuće biljke. Možete i sami napraviti mješavinu tako da u zemlju za cvijeće dodate malo pijeska ili perlita. Pelargonije vole sunčani položaj. Ako je više biljaka u jednoj posudi, razmak između njih neka bude 15-ak centimetara. Zalijevajte svakodnevno tijekom velikih vrućina, ali ne previše jer ne vole vlagu.


Da biste potaknuli i produžili cvjetnost, redovito uklanjajte uvele cvjetove. Ne prskajte ih po lišću. Ako svoje muškatle želite sačuvati za sljedeću godinu, skratite ih na 20 cm i ostavite ih na zaštićenom tamnijem mjestu. Ne zalijevajte ih do proljeća. Prihranjujte sredstvima za prihranu pelargonija dva puta mjesečno.


Pelargonije možete razmnožiti reznicama. Reznica neka bude bar pet i s više od četiri lista. Nemojte ih držati na suncu. Poželjno je da pelargonije zamijenite novim mladim biljkama svake druge godine jer svake godine sve više odrvenjuju i gube na kvaliteti. Surfinije redovito prihranjujte. Surfinija je viseća biljka koja obilno cvjeta od proljeća do kraja jeseni. Sadi se na sunčanom ili polusjenovitom mjestu uz redovito prihranjivanje radi obilnijeg cvjetanja.


Prihrana je najčešća tekućim gnojivima za cvijeće, ali možete ih prihraniti i posebnim štapićima. Zbog intenzivnog cvjetanja, prihrana je za surfinije nužna. Ocvali cvjetovi u žardinijerama i cvjetnim posudama nisu lijep prizor, a ujedno sprječavaju nastajanje novih cvjetova. Stoga redovito uklanjajte ocvale cvjetove kako bi biljka cvjetala još bolje i duže.
Jako je važno imati kvalitetnu zemlju za cvijeće. Ona, naime, sadržava temeljno gnojivo koje je dostatno za četiri do šest tjedana. Kako bi cvijeće zadržalo svoju ljepotu, potrebno ga je redovito gnojiti. Voda u koju ste dodali tekuće gnojivo ne smije doći u kontakt s listovima jer ako se poslije izlože suncu, mogu nastati opekline na listovima. Idealno je dugotrajno gnojivo koje će cvjetnicama osigurati odgovarajuću količinu hranjivih tvari. Bakopa je poput slapa i izrazito se ističe ljeti na balkonima. Naraste od 50 do 80 cm dužine i ima bezbroj sitnih bijelih, plavkastih ili ružičastih cvjetića. Listovi su isto maleni i sitni. Lijepo se može uklopiti uz ostale vrste visećih cvjetnica. Traži bogatu zemlju i sunčani ili polusunčani položaj. Treba ju zalijevati redovito, ali tek kada se sasuši gornji dio zemlje. Svaka dva tjedna treba ju prihranjivati. J.Kn.
Možda ste propustili...