Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Lijepe pregrade od namještaja
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorima

Pregrađivanje prostora i grupiranje pojedinih funkcionalnih zona doma može biti vrlo komplicirano. Pregradama se prostor smanjuje i mijenja njegov vizualni identitet. Osobito je velik problem takva organizacija prostora u manjim stanovima, u kojima se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti, koji su nužni za osjećaj ugode. Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorima, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja najčešće su niže ili transparentne tako da se ne doživljavaju kao barijere, nego kao elementi prostora.


Kuhinjski šank

Jedna od najčešće primjenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, pult ili otok, koji najčešće dijeli radnu zonu kuhinje od blagovaoničkog dijela. Izvedba šanka ili pulta može biti takva da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i potrebe blagovanja. S obzirom na to da se često izvodi kao dublji, s kuhinjske strane može poslužiti kao dodatni element za spremanje posuđa ili namirnica, a s blagovaoničke strane kao polica ili vitrina.


Najjednostavniji način za dijeljenje dnevnog boravka i blagovaonice je primjena komode, poličara ili staklene vitrine, koja je obostrano transparentna. Takvi pregradni elementi mogu biti i mobilni, tj. s kotačićima, tako da ih prema potrebi možete pomicati.
Kamin

S obzirom na to da je kamin svojevrstan element opreme i namještaja, odlično će se uklopiti u koncepciju slobodnijeg pregrađivanja prostora kada se kao samostalan element postavi na neku od središnjih pozicija dnevnog boravka. Oko njega se formira kružna veza, koja je uvijek efektna u prostoru. Potrebno je napomenuti da se centralna pozicija kamina u prostoru preporučuje samo u iznimno velikim dnevnim boravcima.


Pregradni elementi u obliku poličara odlično će poslužiti i u pregrađivanju hobi-prostora - bilo da se radi o prostoru za djecu bilo za odrasle. Svojim smještajem jasno će odrediti zone za određene namjene, npr. slušanje glazbe ili gledanje TV-a, tjelovježbu, slikanje ili bilo koju drugu vrstu opuštanja.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike