Novosti
EUROPLJANI ZADOVOLJNI UNIJOM

Euro podržava više od 60 posto građana
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Mnogo je više građana zadovoljno Europskom unijom, i to na svim razinama, od gospodarstva do funkcioniranja demokracije. Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra objavljeno u utorak, a Europska komisija u priopćenju ističe kako je riječ o najboljim rezultatima od lipnja 2014. Istraživanje je provedeno nakon europskih izbora, od 7. lipnja do 1. srpnja u svih 28 članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja. Glavni su zaključci da rekordan broj građana podržava euro i da su klimatske promjene postale drugo pitanje po važnosti na razini EU-a, nakon imigracije.


Povjerenje u EU poraslo je u 20 država članica, a najviše je u Litvi (72 %), Danskoj (68 %) i Estoniji (60 %). Od posljednjeg Eurobarometra, u jesen 2018., udio ispitanika koji imaju pozitivnu predodžbu o EU-u (45 %) povećao se u 23 države članice, najviše u Cipru (47 %, +11) te u Mađarskoj (52 %, +9). Većina Europljana optimistična je kad je riječ o budućnosti EU-a (61 %, +3 postotna boda). Optimizam je najveći u Irskoj (85 %), a najslabiji u Ujedinjenoj Kraljevini (47 %).


Ekonomska i monetarna unija te euro uživaju rekordnu podršku. U cijelom EU-u euro podržava stabilnih 62 % ispitanika.
Prevladava pozitivno mišljenje o stanju nacionalnih gospodarstava (49 % ispitanika ocijenilo je stanje dobrim, a 47 % lošim). Većina ispitanika u 17 članica (16 u jesen 2018.) izjavila je da je stanje nacionalnoga gospodarstva dobro. Najmanje pozitivnog mišljenja zabilježeno je u Grčkoj (7 %), Hrvatskoj i Bugarskoj (20 %). D.Pav.
OTVORENA PITANJA: IMIGRACIJA I KLIMA
U svih 28 članica više od polovine ispitanika osjeća se građanima EU-a. Na nacionalnoj razini rezultati se kreću od 93 % u Luksemburgu do 52 % u Bugarskoj. Velika većina podržava "slobodu kretanja građana EU-a, koji mogu živjeti, raditi, studirati i poslovati bilo gdje u EU-u" (81 %). I dalje se smatra da je imigracija, koju je spomenulo 34 % ispitanika, unatoč velikom padu glavno otvoreno pitanje na razini EU-a. Klimatske promjene, koje su još u jesen 2018. bile peto pitanje po važnosti, sad su na drugom mjestu.
Možda ste propustili...

OD IDUĆE GODINE RJEŠAVAT ĆE ŽALBE U KAZNENIM POSTUPCIMA

Izabrano 11 sudaca Visokog kaznenog suda

KAKO ŽIVE I ŠTO RADE STARIJI OD 50 GODINA U HRVATSKOJ I EU-U

Svaki četvrti stanovnik Hrvatske 2030. bit će stariji od 65 godina

Najčitanije iz rubrike