Novosti
MLADI LIJEČNICI BEZ ISKUSTVA

Umjesto obveznog staža
šest mjeseci prakse na Hitnoj
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Liječnici koji su fakultet upisali nakon 2013. licenciju za rad mogu dobiti odmah nakon diplome
ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) financirat će u 2019. rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije koji imaju odobrenje za samostalni rad, a studij medicine su upisali nakon 1. srpnja 2013., priopćio je u petak HZZO.

Način provedbe rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije s izdanim odobrenjem za samostalan rad uređen je Pravilnikom o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije.

Provodit će se, kako navodi HZZO, u pravilu tijekom prvih šest mjeseci rada, u djelatnosti hitne medicine koju obavlja zavod za hitnu medicinu jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba te u djelatnosti hitne medicine koju obavlja bolnička zdravstvena ustanova, te u djelatnosti obiteljske (opće) medicine.

HZZO je 26. srpnja objavio Javni natječaj za financiranje rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije u 2019. godini, a objavljen je na mrežnoj stranici HZZO-a (https://www.hzzo.hr/natjecaji/).

Popis ugovornih zdravstvenih ustanova HZZO-a u kojima će se provoditi rad pod nadzorom priložen je uz objavljeni Javni natječaj.

HZZO navodi kako osim na 451 radnom mjestu u ugovornim zdravstvenim ustanovama iz navedenog Popisa, rad pod nadzorom doktora medicine omogućen je i kod ugovornih privatnih ordinacija obiteljske (opće) medicine koje zadovoljavaju uvjete iz Pravilnika o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije.


Zahtjevi za financiranje rada pod nadzorom mogu se predati do 31. kolovoza na adresu: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - Direkcija, Margaretska 3, 10 000 Zagreb, s naznakom: "Za Javni natječaj za financiranje rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije u 2019. godini".
HINA/ Nefreteta Z. Eberhard
451

radno mjesto na popisu je onih u kojima je omogućen mladim liječnicima rad pod nadzorom
MALA SPREMNOST ZA RAD NA HITNOJ
U velikoj anketi među studentima, provedenoj na tri medicinska fakulteta u Hrvatskoj, čak 90 posto studenata izjasnilo se da želi staž, i to u trajanju od godinu dana. Svoju trenutačnu kompetentnost za obavljanje posla u obiteljskoj ambulanti, ili u Hitnoj, samo je 1,7 posto studenata ocijenilo ocjenom 5, dok je njih čak 69,3 posto svoju spremnost ocijenilo ocjenama 1 ili 2. Inače, u europskim zemljama liječnici prolaze kroz staž. Tako u Austriji liječnici imaju tri godine staža, u Njemačkoj godinu i pol, u Švedskoj 21 mjesec, a u Danskoj 18 mjeseci.
Možda ste propustili...

POZITIVAN PRIMJER HRVATSKOG GOSPODARSTVA

70 godina Ericssona Nikole Tesle

Najčitanije iz rubrike