Novosti
ANTIKORUPCIJSKI PLAN SDP-A

Borbom protiv korupcije do povjerenja građana
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Korupcija je glavni razlog koji tjera građane Republike Hrvatske da potraže sreću izvan granica svoje domovine, naglašeno je na konferenciji za novinare u utorak, koju je pod nazivom "Antikorupcija - prekasno za riječi, tražimo djela", organizirao SDP Osječko-baranjske županije. U povodu toga Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a, i Damir Tomić, također saborski zastupnik i član nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, javnosti su iznijeli plan antikorupcijskog saveza koji se temelji upravo na Antikorupcijskoj deklaraciji prihvaćenoj na sjednici Predsjedništva SDP-a sredinom srpnja.


- Da bi Hrvatska bila napredna i pravedna država mora imati jake, neovisne institucije nadzora, a posebno treba osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Nužno je sustavno utvrđivati podrijetlo imovine u imovinskim karticama kako bi se mogla oduzeti imovina stečena zlouporabama, što je istovremeno kazna i sredstvo obeštećenja društva. Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije i bez mogućnosti za odugovlačenje postupaka - upozorio je Domagoj Hajduković, podsjećajući kako se u svjetlu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom početkom iduće godine, treba fokusirati i na prioritetno sprječavanje bijega krivaca za korupciju preko granica države, kao i na transparentnije i učinkovitije upravljanje državnom imovinom.


- Prema indeksu percepcije korupcije, Hrvatska se trenutačno nalazi na 60. mjestu s 48 bodova, dok primjerice Slovenija ima 60 bodova, a sam prosjek EU-a iznosi 66 bodova - što je broj veći, manja je razina korupcije. Podsjetimo, prvi i jedini put kada je Hrvatska izišla iz kruga korumpiranih zemalja, bilo je 2015. godine nakon niza reformskih poteza Vlade Zorana Milanovića. Od tada, padamo iz godine u godinu, čemu će svakako pridonijeti i nedavne afere - kazao je Damir Tomić, smatrajući kako je zbog toga nužno uvesti i građanski odgoj u škole kako bi se već kod mlađih uzrasta razvila svijest o demokraciji i štetnostima korupcije.
Uz to što su pozvali sve zainteresirane aktere u društvu te nevladin sektor i političke stranke da se pridruže njihovom antikorupcijskom savezu, osječki su se SDP-ovci na konferenciji naposljetku zahvalili i samim medijima, kao jednim od glavnih faktora u prevenciji i borbi protiv korupcije, jer su pomogli u otkrivanju posljednjih afera i time pokazali smjer u kojemu se Hrvatska mora kretati, pa smatraju da bi se njihova sloboda i neovisnost trebala još snažnije štititi kroz javno financiranje neprofitnih medija i nadzor koncentracije vlasništva. M.Mandić
Prema indeksu percepcije korupcije RH je trenutačno na 60. mjestu s 48 bodova, daleko ispod prosjeka EU-a
Možda ste propustili...

PEĐA GRBIN, KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA SDP-a

Bez dubokih promjena SDP će biti osuđen na neuspjeh