Sport
BORILAČKA PRVENSTVA

Predstavili osječko Sveučilište na tatamijima
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera predstavio se u dvije discipline, karateu i taekwondou

Od 30. srpnja do 4. kolovoza u Zagrebu je održano natjecanje pod nazivom European Universities Combat Championships (Europska sveučilišna borilačka prvenstva nap.a), u četiri borilačke vještine - džudu, karateu, taekwondou i kickboxingu.


Nastupilo je 1300 natjecatelja s 404 sveučilišta iz 36 zemalja, a svoje predstavnike u dvije borilačke vještine imalo je i osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera. Osječki sveučilištarci predstavili su se u karateu i taekwondou. Natjecanje u karateu održano je u dvorani „Bojan Stranić“ na Savi, dok su se borbe u taekwondou održale u dvorani Kutija šibica na Trešnjevci. Spomenimo kako su se borbe u kickboxingu i džudu održale u Domu sportova. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u taekwondou predstavili su u ženskoj konkurenciji Matea Orešković iz Taekwondo kluba Našice te Andrea Begić i Laura Zahirović iz Taekwondo kluba Osijek. Sve tri nastupile su u kategoriji - 62 kilograma. Uz to Laura Zahirović nastupila je i u disciplini formem, a iz osječkog kluba trebala je nastupiti i Petra Grcić u disciplini forme, ali je zbog ozljede dan prije puta morala odustati. Kod muškaraca u kategoriji do 74 kilograma nastupio je Arian Ćosić iz Taekwondo kluba Sajnami iz Vinkovaca.


Natjecanje u taekwondou otvoreno je standardnim i kreativnim formama. Prvoga dana u standardnim formama Laura Zahirović na kraju je završila na 14. mjestu. Treba napomenuti da se Laura nije natjecala u formama punih deset godina, pa joj je ovo bilo relativno novo iskustvo posebno u njezinom seniorskom uzrastu. Drugog dana natjecanja sveučilište iz Osijeka nije imalo natjecatelje, a trećega dana nastupili su svi natjecatelji u borbama. Prva na tatami izlazi Matea Orešković u borbi s Annom Mlaiki s Aix-Marseille University iz Francuske, s kojom odrađuje dinamičnu borbu s mnogo bodova s obje strane koju, na žalost, gubi u trećoj rundi rezultatom 36:31. Druga na tatami izlazi Laura Zahirović u borbi s Alinom Przygoda s Federal University of Applied Administrative Sciences iz Njemačke, s kojom odrađuje čvrstu i tešku borbu koja je cijelo vrijeme bila bez bodova do deset sekundi prije kraja kada obje natjecateljice kreću na sve ili ništa. U jednoj akciji gdje su obje krenule napad na glavu elektronika je registrirala tri poena Njemici, što je i odlučilo pobjednicu. Andrea Begić protiv Dorotty Deva Gadacsi s Karoli Gaspar University of the Reformed Church iz Mađarske odradila je izjednačenu prvu rundu, ali na kraju je Mađarica dobila rezultatom 7:2. Posljednji je na borilište izišao Arian Ćosić. U borbi protiv Kevina Huynha s Royal Central School of Speech and Drama iz Engleske izgubio je rezultatom 19:12.
U inače odbojkaškoj dvorani "Bojan Stranić" održano je natjecanje u karateu. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera predstavljale su članice KK Osijek Vanesa Vitendorf i Matea Cikoja. Solidno su se predstavile u katama, Vanesa je završila na 13., a Matea na 20. mjestu u konkurenciji 37 natjecateljica.


Krešimir Lacković
1300

natjecatelja s 404 sveučilišta iz 36 zemalja nadmetalo se na sveučilišnom Euru u Zagrebu
Možda ste propustili...