Sport
BIJELO-PLAVI DOBILI NOVOG IGRAČA

Silva posuđen do kraja sezone,
momčad će ostati na okupu?
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
U Gradskom vrtu se nadaju kako ih ovog ljeta neće napustiti nijedan stožerni prvotimac

Trener NK-a Osijek Dino Skender dobio je prvo od tri željena pojačanja. Novi igrač bijelo-plavih je brazilski krilni bek Igor Silva de Almeida, koji je u Gradski vrt stigao iz redova grčkog velikana Olympiacosa.

Riječ je o 22-godišnjaku koji će za početak u Osijeku biti na posudbi, a ako njegove kvalitete budu zadovoljile ukus struke, osječki klub će imati mogućnost otkupa njegova ugovora po uvjetima koji su dogovoreni paralelno s posudbom. Kada će Brazilac biti u konkurenciji za momčad, sada ovisi o grčkom nogometnom Savezu. Ako Grci na vrijeme pošalju certifikat, tada će se Igor Silva naći u krugu kandidata za susret protiv Dinama.

Grci tvrdi pregovarači
Nekoliko je stvari utjecalo na to da se dolazak Igora Silve realizira tek sada. Čekao se rasplet s ozljedom, ali mogućim transferom Alena Grgića, a ni pregovori s grčkim klubom nisu tekli baš glatko.

- Nije bila tajna kako smo tražili igračko rješenje koje će nam ojačati konkurenciju na poziciji uz desnu aut-liniju. Pregovori s Olympiacosom nisu bili laki, pa se sve malo odužilo, a osim toga, čekali smo konačnu potvrdu situacije oko Alena Grgića. Bilo je opcija za njegov odlazak, a onda su se pojavili i problemi s ozljedom koje je pokušao riješiti na konzervativan način, ali nažalost ta terapija nije dala rezultata, pa se morao podvrgnuti operativnom zahvatu. Tada smo ubrzali razgovore oko dolaska Igora Silve i zadovoljni smo što smo ih uspješno okončali. Kao i uvijek kod igrača koje dovodimo na posudbu, odmah smo dogovorili i uvjete otkupa njegova ugovora. Naravno, kako bismo ušli u taj posao, Igor Silva se treba dokazati na terenu. Imao je on ponude iz Španjolske te od poljskog Lech Poznana, ali se odlučio za Osijek. Vjerujemo kako će se pokazati dobrim rješenjem za nas - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Inače, Igor Silva je i prošlu sezonu proveo na posudbi nastupajući za ciparski AEK Larnaca, u kojemu je imao status standardnog prvotimca. Ciprani su prošle sezone igrali u skupinama Europske lige, Silva je odigrao svih 12 europskih utakmica, a ukupno je za ciparsku momčad skupio 32 nastupa i zabio jedan pogodak.

Trener Dino Skender gotovo u svakoj prilici istakne kako su mu potrebna još bar 2-3 igrača, a to znači kako prijelazni rok, koji traje do kraja kolovoza, za bijelo-plave još nije završen.

- Želja nam je pojačati veznu i napadačku liniju s još po jednim igračem, a prema potrebi možda dovedemo i još jednog stopera. Boško Šutalo se razvija odlično i nije nam u interesu kočiti njegov daljnji napredak. Da smo uspjeli proći CSKA, odmah bismo krenuli u realizaciju spomenutih pojačanja - kaže Osijekov sportski direktor.

Veznjak i napadač
Ispadanje iz Europe otvorilo je i pitanje mogućih odlazaka najboljih igrača. Međutim, u klubu ne razmišljaju o tome nego im je intencija momčad zadržati na okupu. Rezultatski ciljevi, očito su, trenutačno ispred ekonomskih.

- Naša sportska politika izlaznih transfera ove sezone nije vezana uz rezultat u Europi. Želimo biti jaki u ovoj sezoni HNL-a i zato nam je težnja zadržati momčad na okupu. Već sam prije rekao kako nam izlazni transferi nisu prioritet. Poznato je pod kojim okolnostima nas neki od naših stožernih igrača može napustiti i neću to ponavljati. Zanimanja za njih ima, ali se nadamo kako nijedan od njih ovog ljeta neće napustiti Gradski vrt - tvrdi Petrović.

Taj je stav na tragu razmišljanja trenera Dine Skendera koji je, naravno, najglasniji zagovornik ideje o zadržavanju svih prvotimaca, a klub mu je očito spreman ispuniti tu želju ako za neke svoje prvotimce ne bude dobio ponudu koju će biti nemoguće odbiti. Naravno, ostaje i pitanje pričuvnog dijela momčadi, tu bi se već mogao dogoditi poneki odlazak.

- I dalje vjerujemo kako dobar dio tih pričuvnih igrača može koristiti kada ih se pojedinačno postavi u momčad. Prvo trebamo vidjeti koga ćemo još uspjeti dovesti prije negoli se odlučimo pustiti nekog od pričuvnih igrača - objasnio je Petrović.

Početak sezone protekao je u ritmu "toplo-hladno". Rano ispadanje iz Europe zaboljelo je, ali ne smije se dopustiti da pokvari planove za cijelu sezonu.

- Teško nam je pala eliminacija od CSKA-a jer ju nismo zaslužili. No moramo gledati unaprijed. Treba nam sada malo mira i zato je pobjeda protiv Inter Zaprešića bila vrlo vrijedna. Sada nas čekaju tri derbija u domaćem prvenstvu i veselimo se tim izazovima. Idemo se "potući" protiv naših izravnih suparnika u borbi za visok plasman pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti - zaključio je Alen Petrović, sportski direktor bijelo-plavih.

Nema dvojbe kako će utakmice koje slijede protiv Dinama, Rijeke i Hajduka dati određene odgovore o snazi ove momčadi Osijeka. No za konačnu ocjenu ipak će trebati pričekati kraj prijelaznog roka.

Dalibor Keler

Alen Petrović

sportski direktor NK Osijek

- Naša sportska politika izlaznih transfera ove sezone nije vezana uz rezultat u Europi. Želimo biti jaki u ovoj sezoni HNL-a i zato nam je težnja zadržati momčad na okupu. Već sam prije rekao kako nam izlazni transferi nisu prioritet.

Najčitanije iz rubrike