Kultura
ZLATKO KRILIĆ: “PORTRET CHE GUEVARE”

Zbirka priča s Kube iz 2015.
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Zbirka priča, na 140 stranica, prvo je djelo nakon 17 godina književne šutnje

Ovih je dana u izdanju plodnog hrvatskog izdavača Mozaik knjige iz Zagreba objavljena nova knjiga rođenog Osječanina, poznatog književnika Zlatka Krilića, pod nazivom "Portret Che Guevare".

Ova zbirka priča, na 140 stranica, prvo je djelo nakon sedamnaest godina književne šutnje pisca za djecu i odrasle Zlatka Krilića. Nastala je za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. godine još dok je Fidel Castro bio živ, a ubrzane promjene tek su počinjale.

Razni pripovjedači
Sve su priče napisane u prvom licu jednine, a mijenjaju se pripovjedači. U nekima je to sam autor, šezdesetogodišnjak koji traga za mjestom najsličnijem mjestu njegova mladenaštva, kao i za prividom mladosti u zagrljaju mladih Kubanki te pokušava shvatiti sebe u kontekstu nedavnog zahvata na srcu i rastave braka. U drugim, pak, pričama, pripovjedači su marginalci kubanskog društva čiji životi zrcale to društvo, nedavnu povijest i promjene koje se u njemu događaju. Knjiga je pisana jednostavnim, lako čitljivim stilom, no iako ponekad mami osmijeh, ostavlja gorak okus jer ne prikazuje Kubu onakvom kakvom je najčešće opisuju - kao zemlju divne klime i sretnih, raspjevanih ljudi koje lako ponese ritam - nego kao zemlju s namještenim, lažnim osmijehom za turiste, osmijehom iza kojeg se krije istinska glad i patnja pojedinaca.

U priči "Ona se ničeg ne boji", autor na kraju kaže: "Nisam je više vidio ni čuo, zato ove priče nisu o Kubi, ne nastoje ispričati istinu o Kubi. One su samo moj doživljaj Kube kroz ljude i situacije koje sam imao sreće susretati."

Urednik knjige je Zoran Maljković, a naslovnicu knjige izradio je Osječanima poznat slikar i ilustrator Marko Jovanovac.

Plodan autor
Zlatko Krilić rođen je 1955. godine u Osijeku. Rane dane djetinjstva proveo je u Čepinu, a školovao se u Zagrebu, gdje je završio Pedagošku akademiju. U Zagrebu živi i danas, a kraće je vrijeme živio i u Kastvu te Londonu. Vrlo je brzo shvatio kako će se njegov život vrtjeti oko književnosti, a završeni studij poslije mu je bio od velike pomoći pri pisanju pripovijetki za djecu. Napisao je petnaestak knjiga. Od knjiga za djecu i mlade valja izdvojiti priče "Početak plovidbe", "Prvi sudar", "Veliki zavodnik", "Šaljive priče i priče bez šale" te romane "Čudnovata istina", "Zagonetno pismo" i "Zabranjena vrata". Za odrasle je napisao roman "Živi pijesak". Za sebe kaže da je najviše pisao o djeci i mladima, ali za čitatelje svih dobnih skupina. Objavio je i zbirku igrokaza "Krilate lutke" i "Kazalište lutaka i drugi igrokazi".

Za pripovijetku “Početak plovidbe”, koja je izišla u nekoliko izdanja, dobio je i nagradu “Grigor Vitez”. Krilić se, osim toga, bavi i pisanjem filmskih i televizijskih scenarija.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...

OSMIŠLJEN POSVE NOVI FORMAT BJELOVARSKOG FESTIVALA

DOKUart ide dalje u dvorištima zgrada

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu

FORUM EUROPSKIH KAZALIŠTA U STUDENOME U DRESDENU

Za spas izvedbenih scenskih umjetnosti Europe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSVEĆENA LIKU BOGORODICE

Izložba “Lice Marije u Rijeci”

2

PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA PARTNER U ČETIRI EU PROJEKTA

Od krškog krajolika do puteva Frankopana

3

MINISTRICA IZRAZILA SUĆUT POVODOM SMRTI TONKA MAROEVIĆA

Istančanošću izričaja, ali i ljudskom veličinom upisao se u našu kulturnu povijest