Regija
PRIJESTOLNICA FIŠA

Prvi put u Baranji održat će se
prvenstvo države u kuhanju fiša
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Osim kuhara amatera na ovoj će fišijadi kuhati i pobjednici brojnih fišijada održanih izvan Baranje
BELI MANASTIR

Iz dana u dan sve je sigurnije - Beli Manastir postaje hrvatska prijestolnica fiša.

Natjecanja u kuhanju te baranjske delicije u jedinom baranjskom gradu, naime, već nekoliko godina izlaze iz gradskih i baranjskih okvira, a pobijediti na njima pravi je prestiž. Podsjetimo, prošle je godine na livadi na južnom dijelu gradskog trga riblji paprikaš kuhalo 200-tinjak kuhara, miris ribljeg paprikaša širio se stotinama metara od trga, privlačeći brojne posjetitelje, koji možda nisu ni planirali subotnje poslijepodne provesti na toj respektabilnoj manifestaciji. Osim ribljih paprikaša u ponudi su bili i šarani u rašljama te brojni drugi autohtoni baranjski proizvodi… Tročlana komisija imala je čak i previše posla. Činili su je vlasnik Kovač čarde, Arpad Šipec, pobjednik četvrte sezone RTL-ova kulinarskog showa Tri, dva, jedan - kuhaj, Kristijan Benić, te čovjek koji se brinuo o obrocima Vatrenih tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji, glavni kuhar hotela Osijek, Tomica Đukić. Komisija je najboljim paprikašem ocijenila onaj koji je skuhala ekipa HDZ-a Branjin Vrh, drugi je bio Boris Vinković, a treća ekipa F1. Posjetitelje i kuhare zabavljali su TS Garavi i Maja Šuput, a procjene organizatora govorile su da je toga poslijepodneva na belomanastirskoj fišijadi bilo više od 3000 ljudi. Već tada su gradski čelnici i predstavnici TZ Baranje počeli pripremati "taktiku" za ovogodišnju fišijadu, koja će se, na istom mjestu, održati za točno mjesec dana - 7. rujna. Nazvali su je jednostavno - Najveća fišijada, a sigurni su da u nazivu nisu pogriješili. Prijave su već sada počele, pa će organizatori biti u slatkim mukama - kako sve zainteresirane smjestiti na jedno mjesto. No na gotovo cijelom hektaru površine na kojoj će sve skupa biti održano mjesta će sigurno biti za sve. I ne samo za kuhare amatere, točnije, one koji plaćanjem kotizacije od 150 kuna ostvaruju pravo na sudjelovanje, nego i za svojevrsne profesionalne kuhare.

- Ove godine fišijada je, prvi put, zamišljena tako da, s jedne strane, kuhaju kuhari amateri u sklopu 19. Prvenstva Baranje, a s druge, sat vremena poslije, pobjednici brojnih natjecanja u kuhanju ribljih paprikaša održanih izvan Baranje, koji će kuhati u sklopu prvog Državnog prvenstva u kuhanju fiša - objašnjava zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, Goran Hes, dodajući kako će pravo sudjelovanja na Državnom prvenstvu drugospomenuti kuhari pokušati izboriti na ‘‘kvalifikacijskom, polufinalnom kuhanju‘‘, koje će se dan prije (petak, 6. rujna) održati u Nardu. Njima će se na Državnom prvenstvu priključiti pobjednici prošlogodišnje belomanastirske fišijade. Za najuspješnije iz obje kategorije planirane su vrijedne nagrade. Direktor TZ Baranje Matej Perkušić, a s njim se slaže i gradonačelnik Tomislav Rob, ističe kako su brojni gradovi u Hrvatskoj po nečem poznati, pa se pitaju zašto onda Beli Manastir ne bi bio poznat po fišijadi, koju, tvrde, iz godine u godinu treba dizati na višu razinu, te od svega napraviti turistički brend. Za predstojeću fišijadu već su poslani brojni pozivi za gostovanje, kako gospodarstvenicima, predstavnicima kulturnog i zabavnog života tako čak i državnom vrhu.

Goste će zabavljati TS Melem i Indira Forza, pa se, uz sva ostala iznenađenja, u Belom Manastiru može očekivati pravi gastrozabavni spektakl. Potporu cijeloj priči dala je i Osječko-baranjska županija.

Ivica Getto
Baranjski fiš treba brendirati
Dugo živi ideja o brendiranju baranjskog ribljeg paprikaša. Kako tvrde znalci, on se kuha u raznim kontinentalnim dijelovima. Varijacija je bezbroj, a su sastojci poprilično različiti. Stoga bi Baranjci ovu deliciju htjeli posebno zaštititi. Posebice što je Baranja i svojevrsna postojbina začinske mljevene paprike, bez koje nema pravog fiša i sličnih jela iz kotlića. Sve je za sada samo na ideji
Možda ste propustili...