Ekonomija
TURIZAM SUSJEDI U PROBLEMU

Crnoj Gori nedostaje sezonskih radnika u turizmu te povećava kvotu za zapošljavanje stranaca
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura, a tijekom godine toj zemlji treba približno 20 tisuća sezonaca

Na hrvatskom je Jadranu tijekom ljeta na sezonskim poslovima angažirano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RT-a Crne Gore, upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori. Državljani Crne Gore najviše su u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i u Crnoj Gori, pa je crnogorski zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri tisuće, na ukupno 18.135 radnika.

"Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam tisuća radnika. Crnogorci neće raditi, jer su plaće male. Međutim, one su onolike kolike trenutačno mogu biti", kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura. Procjene su crnogorske vlade da tijekom godine toj zemlji treba približno 20 tisuća sezonaca. Stoga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju Zaposlimo domaće, čiji je cilj angažiranje domaće radne snage tijekom ljetne turističke sezone. Prošlih godina tijekom ljeta sezonski je radilo deset tisuća radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bude oko 11 tisuća. U Budvi je, primjerice, ljeti angažirano najviše sezonskih radnika iz inozemstva, više od pet tisuća. Osim Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima uglavnom su iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Valja podsjetiti da je hrvatska Vlada nakon brojnih apela poslodavaca zbog nedostatka radnika krajem lipnja bila prisiljena povećati kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za ovu godinu. Kvota je povećana za dvije tisuće radnika za turizam i ugostiteljstvo te za tisuću radnika za građevinarstvo. Tako poslodavci u Hrvatskoj ove godine mogu zaposliti ukupno 68.100 radnika iz drugih zemalja.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju srpnja u toj zemlji boravilo je gotovo 200 tisuća turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom. No, iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni te da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse. S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima rezultat su dobrog poslovanja crnogorskih hotela.

“U hotelima s pet zvjezdica imamo 150 ili 180 kreveta više nego prošle godine. U objektima s četiri zvjezdice također, ali kreveti su uglavnom u manjim hotelima popunjeni. Hotelijeri očigledno znaju popuniti svoje kapacitete”, kaže Radulović.

Hina/Igor Mikulić
U Hrvatskoj s važećom dozvolom rad boravi oko deset tisuća državljana Srbije
Treba podsjetiti kako u Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9722 državljana Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažirani u turizmu i ugostiteljstvu. Ove podatke objavio je krajem srpnja subotički portal za zapošljavanje - poslovi.infostud.com, pozivajući se na informacije koje je dobio od hrvatskog MUP-a. Sezonci iz Srbije najviše su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, i to na poslovima pomoćnog radnika u turizmu, konobara, kuhara i turističkog animatora. Državljani Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na temelju dozvole za boravak i rad, ili potvrde o prijavi rada, dok se one koji posjeduju hrvatsku putovnicu tretira kao domaće državljane.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA JOŠ JEDNA BERBA BELJSKIH RAJČICA

Baranjci na tržište otpremili već 50 tona domaće rajčice

2

ŽELE DA IH SE UVRSTI U SEKTOR TURIZMA

I nautičari traže mjere za opstanak

3

ZAŠTITA OD ŠIRENJA KORONAVIRUSA

BMW će početi proizvoditi maske