Osijek
CENTRALNO GROBLJE

Uređen ružičnjak za posipanje pepela
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Nakon upita građana, ali i u želji da stanovnicima Osijeka iziđu u susret s takozvanim srednjim cijenama posljednjega počivališta, osječka tvrtka Ukop d.o.o. uvodi novu kategoriju grobnica, tzv. saće.

- Riječ je o zemljanom grobnom mjestu koje ima uređenu stazu i osnovni betonski dio. Takvo grobno mjesto može se poslije uređivati prema želji stranaka - pojašnjava Hrvoje Ostrički, direktor tvrtke Ukop, dodajući da je za sada gradnja “saća” moguća samo na jednom groblju u gradu, i to na onom Centralnom, na Vinkovačkoj cesti.

Uspoređujući cijene ostale dvije kategorije grobnih mjesta, odnosno grobnica, imitiranih grobnica, grobova s okvirom i humka, ova nova kategorija, kaže direktor Hrvoje Ostrički, bit će financijski dostupnija građanima. Usporedbe radi, teraco grobnica stoji oko 9500 kuna, a cijena običnoga humka 1125. Cijena “saća” stoji od 6474 kune.

Inače, gradnja kremacijske peći na Centralnome groblju ide prema predviđenom planu. Naime, nakon dobivenih potrebnih dozvola od Ministarstva zaštite okoliša i energetike počinje planirana gradnja kremacijskog postrojenja koje će stajati oko 2.500.000 kuna. Uz to prostor dvije odarnice u mrtvačnici na Centralnom groblju bit će prilagođen načinu ukopa, odnosno kremiranju. Uz to, na istome je groblju uređen i novi kolumbarij za urne, kao i ružičnjak, na kojem će biti moguće posipanje pepela pokojnika, dakako prema želji i odluci pokojnikovih najbližih.

- Uz Zagreb sad će i Osijek imati kremacijsku peć i vjerujemo da će biti zainteresiranih ne samo u našoj okolici nego i šire. Naime, kremacije su u europskim zemljama trend, i to čak do 90 posto više od klasičnih ukopa u zemlju - dodao je Ostrički.

Također, na Centralnom groblju sagradit će se novi prilazni put do H parcele, a i na drugim grobljima obavljaju se različiti radovi. Na Groblju sv. Ane izgradit će se dio ograde, kao i staza na grobljima u Višnjevcu i Klisi. Groblje Novi grad dobit će novi sanitarni čvor.
M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGA STRANA IRSKE - PRIČA PSIHIJATRICE KOJE SE NAKON TRI GODINE VRATILA U KBC OSIJEK

U Irskoj je plaća oko 5.000 eura, ali dok platite život ne ostane vam puno više nego ovdje

2

I PET MJESECI POSLIJE BEZ RJEŠENJA

Kanižlićeva bez kružnog
toka i biciklističke staze?!

3

NOVA OPREMA ZA UMJETNU OPLODNJU

Samo prošle godine u KBC-u Osijek 400 potpomognutih oplodnji