Svijet
UPOZORENJE PROSVJEDNICIMA U HONG KONGU

Kina prijeti: Ne igrajte se vatrom!
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Kina je izdala snažno upozorenje prosvjednicima u Hong Kongu kazavši kako će im se njihovi pokušaji "igranja vatrom obiti o glavu". Glasnogovornik kineskog ureda za Hong Kong rekao je prosvjednicima da "ne podcjenjuju čvrste odluke centralne vlade". Antikineske snage odgovorne su za nasilje u gradu, dodao je. Narodno-oslobodilačka armija Kine snažna je sila i zaštitit će svaki dio svog teritorija, istaknuo je glasnogovornik, upitan o mogućem slanju kineskih vojnih snaga na prosvjede u Hong Kong.


U tom megapolisu na jugu Kine, koji proživljava svoju najtežu političku krizu, već osam uzastopnih vikenda održavaju se masovni prosvjedi, koji prerastaju u sukobe između malih radikalnih skupina i snaga reda. Čelnica Hong Konga Carrie Lam u ponedjeljak je upozorila da je grad "na rubu vrlo opasne situacije". U svom prvom medijskom pojavljivanju u dva tjedna optužila je aktiviste da iskorištavaju zakon o izručenju kako bi prikrili svoje stvarne ciljeve.


Nakon više od dva mjeseca njihova održavanja ne postoje naznake o smanjenju ili prekidu prosvjeda, koji su počeli zbog kontroverznog zakona o izručenju.
Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima od političkih optužnica. H
Možda ste propustili...