Novosti
OSNIVAČICA HNS-a

10. obljetnica smrti Savke Dabčević-Kučar
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.

Na 10. obljetnicu smrti osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar, izaslanstvo HNS-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom grobu na Mirogoju, istaknuvši da se ona zalagala za sve ono što je Hrvatska trebala biti.

"Savka Dabčević-Kučar je povijesna ličnost Hrvatske koja je sigurno utkala svojim radom, zalaganjem i idejama današnju Hrvatsku i sve ono što bi Hrvatska trebala biti i možda ono što još nije", rekao je saborski zastupnik HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj na zagrebačkom groblju Mirogoj. Istaknuo je da im je ostavila obvezu daljnjeg rada da kao članovi stranke ne gledaju što će se dogoditi, nego da budu prvi koji će donositi promjene i koji će napraviti ono što je potrebno za Hrvatsku.
Upitan je li podjela HNS-a u tri stranke slijed koji bi ona voljela, uzvratio je da ni on osobno ne gleda dobro na to. "Nitko tko je pravi HNS-ovac ne može dobro gledati na bilo kakve podjele", rekao je Čuraj. Upitan što misli o lošem rejtingu stranke, poručio je da HNS od ulaska u Vladu sa SDP-om 2012. kontinuirano ima oko 3 posto birača, ali i da na izborima uspijevaju dobiti određen broj glasova koji to demantiraju. Na komentar da im dio birača nikada neće oprostiti što su ušli u koaliciju s HDZ-om, uzvratio je da su svjesni da je to bila teška odluka. "Bili smo svjesni da će nas to koštati rejtinga. To smo napravili u interesu države i građana. U to vrijeme to je bila ispravna odluka", ocijenio je. Dodao je da svoju odluku opravdavaju rezultatima te da će obrazovna reforma pokazati da su pridonijeli nešto ovoj zemlji. "Mi smo napravili ono što je normalno u mnogim zapadnim demokracijama, da nemamo te stigme nekih 45-ih i 91-ih, nego stigmu onoga tko želi napraviti dobar posao", poručio je. Što se tiče HNS-ovog predsjedničkog kandidata, najavio je da će HNS na jesen obznaniti hoće li podržati jednog od kandidata ili će u predsjedničku utrku ići sa svojim.
Savka Dabčević-Kučar rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. godine. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Stranku HNS osnovala je 1990. godine i bila je njezina prva predsjednica do 1994., kada ju je naslijedio Radimir Čačić. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike