Novosti
TRŽNICE U TURISTIČKOJ SEZONI

Voće je i dvostruko skuplje na Jadranu nego u Osijeku
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Prodavač iz Dubrovnika požalio se kako se više preprodaje nego uzgaja domaće

U jeku je još jedna turistička sezona, koliko uspješna pokazat će se uskoro, a dok dio iznajmljivača muku muči s praznim krevetima, turisti negoduju zbog visokih cijena usluga. Slijedom toga odlučili smo istražiti i usporediti cijene voća i povrća na pet tržnica diljem Jadrana s cijenama koje su istaknuli proizvođači i prodavači na osječkoj glavnoj tržnici. Razlike su goleme, a ponegdje su cijene za isti proizvod i 100 posto više.

Istra
Na istarskom smo se tržištu usredotočili na ponudu pulske i porečke tržnice u desetak namirnica, za koje znamo da ih lako možemo pronaći i na osječkoj tržnici. U Puli je tako za kilogram nektarina potrebno izdvojiti 12 kuna po kilogramu, a istu ćete količinu u Osijeku platiti čak upola jeftinije, šest kuna. Za rajčicu je razlika još veća, u Puli kilogram stoji 22 kune, dok je u Osijeku deset, a slično je i s kruškama koje su u ovom primorskom gradu 20 kuna kilogram, naspram neusporedivih osam u onom slavonskom. Ništa bolje nećete proći ni ako kupujete u Poreču, gdje primjerice kilogram mrkve stoji 15 kuna, a u Osijeku ćete istu količinu platiti od osam do deset kuna, ili pak papriku, za koju je u Poreču potrebno izdvojiti 20 kuna, a u Osijeku 12 za kilogram, a uskoro će biti i jeftinija. Omiljenu ljetnu poslasticu, lubenicu, na porečkoj tržnici možete pronaći za šest do osam kuna po kilogramu, dok na osječkoj možete proći upola, pa i još jeftinije, jer ćete izdvojiti samo tri kune za istu količinu. Zanimljivo, cijena tikvica je ista na oba mjesta i iznosi deset kuna kilogram, ali je zato cijena mladog krumpira dvostruko veća u Poreču i stoji od osam do deset kuna za kilogram, a u Osijeku četiri ili pet kuna, ovisno o proizvođaču. Drastična je razlika pak u cijeni šljiva, koje se na porečkoj tržnici nude i po 16 kuna za kilogram, dok ih u Osijeku vrlo lako možete pronaći već za tri ili najviše pet kuna.

Niži PDV
U Dalmaciji smo istražili cijene na tri tržnice, i to u Zadru, Splitu i Dubrovniku, iz kojeg nam se, pak, jedan prodavač požalio da su najskuplja "pjaca" u državi u kojoj se više preprodaje nego uzgaja domaće. Teško je u gradu pod Srđem ne ostati zatečen cijenama, gdje ćete za kilogram kruški izdvojiti 25 kuna, za grožđe (bijelo i crno) 40 kuna, crveni luk, papriku, rajčicu, zelenu salatu, pa čak i šljive, 20 kuna, a za češnjak i mahune i 40 kuna po kilogramu. Nešto prihvatljivije cijene možete naći na splitskoj tržnici, gdje kilogram rajčice ili paprike stoji do 15 kuna za kilogram, cijena mrkve jednaka je onoj na osječkoj tržnici, dakle od osam do deset kuna, a nektarinama pak cijena varira od osam do čak 16 kuna za kilogram. Na osječkoj tržnici ispleteni vjenčić bijelog luka stoji 15 kuna, a na splitskoj sto, međutim možete kupiti i samo glavicu za pet kuna. Gotovo dvostruko skuplje kruške i nektarine nego na osječkoj tržnici platit ćete i u Zadru, u kojem obje voćke koštaju 15 kuna kilogram, isto je i sa šljivama i cijenom od deset kuna, a trend dvostruko viših cijena zaokružuju lubenice s cijenom od šest kuna nasuprot osječkih tri za kilogram. Međutim, bolje ćete u Zadru proći ako kupujete tikvice i rajčice, koje možete pronaći za pet, odnosno šest kuna po kilogramu. "Morsku" cijenu drže i kruške, koje su očito u većini primorskih gradova 15 kuna kilogram, a recimo i to da su mnogima omiljene marelice također dvostruko skuplje u Zadru nego u Osijeku - 20 kuna za kilogram. Velika je razlika i u zadarskoj ponudi kukuruza, koji stoji četiri kune komad, a onaj na osječkoj tržnici samo dvije kune.

Podsjetimo i da je od 1. siječnja ove godine snižen PDV na voće, povrće, meso i ribu, međutim podaci Državnog zavoda za statistiku u mjesecima koji su slijedili pokazali su kako se to uglavnom nije odrazilo na cijene tih proizvoda, a neki su i poskupjeli. Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, nedavno je prokomentirao kako se velik dio povrća uveze iz regije, a onda prodaje pod domaće. "Učinci manjeg PDV-a za nas povrćare i naše potrošače su nikakvi. Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dvije kune, a cijena je na policama 4,99 kuna kao i lani. Mi smo očekivali da će ta cijena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cijenama potaknuti domaću proizvodnju, ali ništa od toga nije se dogodilo", istaknuo je Gregurić.

Ema Nenadić
USPOREDBA CIJENA U NEKOLIKO GRADOVA (KN/KG)
Uvjerljivo je, očekivano, najskuplje voće i povrće na tržnici u Dubrovniku
Možda ste propustili...

DRŽAVA IZDVAJA 133.000 EURA

Opremanje četiri centra za mlade

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

Furjan ostaje predsjednik HUP-a

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVREMENI HELIDROM JE SPREMAN

Helikopter hitne medicinske
pomoći uzlijetat će iz Osijeka

2

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

3

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge