Novosti
NAJAVA KANDIDATURE

Grabar-Kitarović: Viđat ćemo se sljedećih pet godina
Objavljeno 5. kolovoza, 2019.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je na kninskoj tvrđavi neizravno najavila svoju kandidaturu za još jedan mandat na čelu države. "Danas sam ovdje kao predsjednica Republike, viđat ćemo se sljedećih pet godina", kratko je izjavila novinarima Grabar-Kitarović.


Njezina je najava izazvala različite reakcije njezinih protukandidata na izborima, ali i istaknutijih članova HDZ-a. Tako je Miroslav Škoro rekao kako mu je žao zbog politizacije Dana pobjede. "Svi smo očekivali njezinu kandidaturu, no međutim, žao mi je što se na neki način politizira ovaj dan, najveći u hrvatskoj povijesti", kazao je Škoro za Jutarnji list. Dodao je kako je u politici važno biti "vjerodostojan i odgovoran".


Predsjednički kandidat Zoran Milanović rekao je da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović hrvatskim građanima prodaje lažnjake. "Baš me briga", odgovorio je na novinarski upit čudi li ga što predsjednica Grabar-Kitarović još nije javno objavila kandidaturu ustvrdivši kako ona vodi kampanju već petu godinu državnim resursima. Za predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru kazao je: "On nije moj protukanditat, on je samo još jedan kandidat HDZ-a." Istaknuo je i kako se on odlučio vratiti u politiku jer ima ljubav i strast prema tome te kako nikada nije radio s državnim tvrtkama, za Zagrebački holding, ZAMP "za razliku od nekih", aludirajući na Škoru. O povećanju ovlasti predsjednika, što traži Škoro, kazao je da je to put u tiraniju. "Ja sam za to da se po kući hrvatske demokracije ne prčka, tu je namještaj raspoređen", izjavio je. Milanović drži da predsjednik ne treba imati prevelike ovlasti, ali da mora biti nezavisan, posebice od tuđeg novca.
HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier izrazio je uvjerenje da će Kolinda Grabar-Kitarović odnijeti pobjedu na predsjedničkim izborima. "Ja sam uvjeren da će Kolinda pobijediti i naravno svi u HDZ-u ćemo je podržati", kratko je prokomentirao Stier novinarima. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je poručio da je Grabar-Kitarović kandidatkinja pobjedničke stranke HDZ-a te da joj svi članovi stoje na raspolaganju kako bi joj pomogli u izbornoj trci za drugi mandat. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da predsjednici, nakon što donese odluku i krene u kampanju, slijedi samo još jedan korak, a to je pobijediti. H/D.Pav.

 
KARAMARKO OPET ŽELI NA ČELO HDZ-a
Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak da ozbiljno razmišlja o mogućnosti da se ponovno kandidira za čelnika HDZ-a. Za Novu TV objasnio je da ga je na to razmišljanje potaknulo stanje u stranci čiji je trenutni vrh dislociran od stranačkog tijela. ‘‘Ne procjenjujem da je stanje dobro. Stranka je, u konačnici, izgubila i izbore za EU parlament i mislim da je potrebno učiniti niz promjena iz svih aspekata stranačkog djelovanja. Mislim da je to dovoljno dobar motiv‘‘, zaključio je Karamarko. Premijer Andrej Plenković rekao je da je o Karamarkovoj kandidaturi čuo jedino u medijima te je poručio da je Hrvatska demokratska, slobodna zemlja, u kojoj se svatko pozicionira na svoj način. "Svatko može u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, izraziti svoje ambicije", izjavio je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike