Regija
DRŽAVE ISPUNILE UVJETE

Imat će rezervat biosfere, i to prvi pentalateralni
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Izrada nominacijskog obrasca već je u tijeku jer je rok za predaju nominacije 30. rujna ove godine
NOSKOVCI

Prema objavi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispunjen je i posljednji uvjet za zajedničku nominaciju Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za jedinstveni, prvi na svijetu pentalateralni rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav.

Da bi pet susjednih zemalja moglo osnovati pentalateralni rezervat biosfere, odnosno da bi se hrvatsko-mađarski prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav mogao proširiti na još tri države, svaka od njih morala je proglasiti svoj nacionalni rezervat biosfere. U Hrvatskoj i Mađarskoj rezervat biosfere proglašen je 2012. godine, Srbija je 2017. godine proglasila rezervat biosfere Bačko Podunavlje, a Slovenija 2018. godine rezervat biosfere Rijeka Mura. Nakon što je u lipnju ove godine proglašen austrijski rezervat biosfere Donja dolina Mure na području Štajerske, ispunjen je i posljednji uvjet za zajedničku nominaciju pet država za osnivanje zajedničkog rezervata biosfere na njihovu području. Ministarska deklaracija o pripremi njegova osnivanja potpisana je 2011. godine u mađarskom gradu Gödöllőu, a u Austriji je svibnja ove godine održan drugi sastanak Koordinacijskog odbora. Izrada nominacijskog obrasca je u tijeku jer je rok za predaju nominacije 30. rujna 2019. Domaćin sljedećeg sastanaka Koordinacijskog odbora je Hrvatska, a on će se održati sredinom rujna ove godine u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima.

– Izuzetno smo sretni i ponosni što će se naš prekogranični rezervat proglašenjem još tri rezervata objediniti u jedan veliki, prvi na svijetu pentalateralni rezervat biosfere, koji će skrenuti svjetsku pozornost na izuzetnu biološku raznolikost područja uz rijeke Muru, Dravu i Dunav – rekla nam je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo. – Mi smo praktički u samom srcu tog rezervata, godinama radimo na njegovoj uspostavi, promociji i što boljem upravljanju pa smo 2018. osnovali i Upravljački odbor između institucija na području Mađarske i Hrvatske, to su dva mađarska nacionalna parka, šest hrvatskih županijskih javnih ustanova i Park prirode Kopački rit. Time želimo uspostaviti još bolju suradnju i još bolje upravljanje tim područjem, ali i njegovu promociju i prezentaciju izuzetne biološke raznolikosti toga područja, koje se smatra najvećim dobro očuvanim prirodnim područjem u Europi, a sada će očito postati i u svijetu.

Petar Žarković
Godišnji odmor na zaštićenim područjima
– Sada postoje rezervati biosfere najviše na području tri zemlje, što znači da smo otišli dva koraka dalje. Što se tiče održivih oblika turizma, nama je izuzetno važan taj brend jer u svijetu postoji mnogo turista koje ne zanima kupanje u moru niti skijanje u planinama, oni svoje godišnje odmore provode obilazeći UNESCO-ova zaštićena područja u svijetu. Zato vjerujem da će i samo proglašenje pentalateralnog rezervata dati zamah turizmu u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, a nama mogućnost da taj turizam usmjeravamo na oblike primjerene zaštićenim područjima, kao što je cikloturizam, promatranje ptica, kanuing, šetnje u prirodi, skupni obilasci poučnih staza, što će pridonijeti razvoju svijesti da je to područje potrebno očuvati – kaže ravnateljica Arnold Sabo.
Najčitanije iz rubrike