Regija
PRATITELJ I PRIJEVOZ

Udruga slijepih u “Djetelini s 4 lista”
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
NAŠICE

Članovi Udruge slijepih Našice, kako kažu, uhvatili su zadnji vlak za početak prvog EU projekta pod nazivom “Djetelina s 4 lista”. Iako je prošlo tek nešto više od mjesec dana od početka aktivnosti, članovi Udruge izuzetno su zadovoljni trenutnim rezultatima. Cilj je projekta pružanje usluga videćeg pratitelja u obliku prijevoza slijepih i slabovidnih osoba od njihove adrese do bolnice, institucija, ali i na neka od društvenih ili kulturnih događanja. U izradi je i promotivni materijal te CD kojim će slijepe i slabovidne osobe moći biti upućene u aktivnosti pružanja usluge videćeg pratitelja. Imaju dvije zaposlene osobe, brinu o 13 korisnika te su odvozili 414 kilometara, a tijekom jednog mjeseca moguće je ostvariti vožnju od 800 kilometara.

- Nastavit ćemo raditi u svrhu poboljšanja kvalitete života naših dosadašnjih korisnika, a i onih koji će to tek postati i kojima je to potrebno - rekla je voditeljica projekta Ivana Pinter naglasivši da Udruga odsad ima i novo radno vrijeme, od 7 do 15 sati, a dostupni su i preko telefonskog broja 614-397.

U osobnom kontaktu s korisnicima je Vesna Grahovac, koja pruža uslugu videćeg pratitelja, za što je prošla edukaciju U Hrvatskom savezu slijepih.

- Dosad smo odradili desetak vožnji s različitim korisnicima. Polako se privikavamo jedni na druge, a svakom korisniku pristupam ponaosob - rekla je Grahovac, istaknuvši da su u ovako kratkom vremenu već “dotaknuli” nekoliko korisnika. I.Ć.
 
Socijalizacija slijepih i slabovidinih
Cilj je projekta podizanje kvalitete života slijepim i slabovidnim osobama. Rad s korisnicima počeo je 13. srpnja, kada su u udruzi zaposlene i dvije osobe, voditeljica projekta Ivana Pinter i Vesna Grahovac, koja pruža uslugu videćeg pratitelja. Projekt je u potpunosti financiran nepovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 443.335 kuna i traje do 13. lipnja 2021. godine. Plan je u projekt uključiti 15 korisnika. Našička udruga već vodi brigu o njih 13, a nadaju se da će ih do kraja projekta biti i više.
Najčitanije iz rubrike