Regija
U MAĐARSKOJ KUĆI

Najbolji je paprikaš skuhao Ištvan Lakatoš, a trgance je najbrže trgala Eva Miklendin
Objavljeno 5. kolovoza, 2019.
BELI MANASTIR

Mađarska kulturna udruga Pelmonostor u suradnji s TZ-om Baranje organizirala je 21. natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša s csipetkama (trgancima). U Mađarskoj kući okupilo se mnoštvo ljudi, a vatre je potpalilo 40-ak kuhara iz raznih dijelova Baranje, Slavonije i inozemstva. Svaka od ekipa dobila je po približno tri kilograma piletine, kilogram brašna i dva jaja za trgance. Prvi je put organizirano i ‘‘natjecanje u natjecanju‘‘. Žene su se naime natjecale u brzom trganju trganaca, a ‘‘najbrži prst‘‘ imala je Eva Miklendin iz Batine.

- Drago mi je što sam pobijedila, a pobjedu mogu zahvaliti iskustvu u pripravljanju trganaca - kazala je, dodavši kako je trgance naučila izrađivati od bake, prije više od šest desetljeća.

- Izradi se tijesto od jaja, brašna i malo vode. Smjesu uvijek ostavim ‘‘da se odmori‘‘, potom ponovno mijesim i naposljetku razvaljam te izrežem na određenu dimenziju. Tako izrađeno tijesto natrga se na krpu ili izravno u kotlić - objašnjava.

No trganci ne bi imali smisla kada se ne bi imali gdje staviti, a za to se pobrinulo 40-ak kuhara. Začine i sastojke najbolje je ‘‘ukomponirao‘‘ Ištvan Lakatoš iz Belog Manastira.

- Bit cijele priče je, kao i kod većine naših jela, dobra mljevena paprika, kako slatka tako i ljuta. Normalno je da je paprikaš bolji kada su u njemu domaći pilići, ali nije loš ni s onima kupovnima. Svatko od kuhara ima neke svoje tajne, pa tako i ja, ali ne radi se o bogznakakvom ‘‘kemijanju‘‘, već isključivo prirodnim sastojcima - kaže Lakatoš, pokazujući žarkocrveni sadržaj svojega kotlića, koji je prilično brzo nakon što je stavljen na stol ostao prazan.

- Raduje me što su u Mađarsku kuću došle cijele obitelji. Tu su djeca od tri-četiri godine u društvu baka i djeda od 80-ak godina - kaže Izabela Agh, predsjednica MKU-a Pelmonostor, naglašavajući kako je osnovni cilj sačuvati tradiciju, čiji je gastronomija važan dio, a ljudi se okupljaju i da bi se družili i pobjegli od svakodnevne strke.

- Na tradiciju i kulturnu baštinu svih stanovnika Belog Manastira ne smije se zaboraviti pa ćemo uvijek podržavati one koji je nastoje sačuvati - kaže gradonačelnik Tomislav Rob, dodajući kako se nada da će slične manifestacije privlačiti sve više turista.

- Od turista će zaraditi mali OPG-ovi i iznajmljivači soba - dodaje, podsjećajući na najveću hrvatsku fišijadu koja će početkom rujna biti održana u Belom Manastiru te na Dane hrvatskog turizma. Mađarsku kuću posjetio je i zamjenik župana osječko-baranjskog, Goran Ivanović. I. Getto
U paprikaš prvo idu luk, meso, slatka i ljuta paprika, tekuća rajčica, pa voda, bijelo vino, češnjak, sol
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana