Osijek
HUMANA GESTA BRAĆE ŠIMIĆ

Šest osoba izvukli iz automobila i zbrinuli do dolaska Hitne pomoći
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Sve se dimilo i brat i ja smo stali i odlučili pomoći. Ja sam ušao u jedan auto, a on u drugi i počeli smo izvlačiti ljude

Zahvaljujući pribranosti, svakako i hrabrosti, put dvaju Osječanina s mora do Osijeka u nedjelju, 28. srpnja, pretvorio se u herojski čin, koji su iskazali pomogavši ozlijeđenima u teškoj prometnoj nesreći. Naime, u mjestu Zlatarica na Rostovu, u susjednoj Bosni i Hercegovini, naišli su na automobil koji se izravno sudario s automobilom iz suprotnog smjera. Vidjevši razmjere nesreće i ozlijeđene osobe, 29-godišnji Dražen i njegov 36-godišnji brat Domagoj Šimić izletjeli su iz svojih automobila...

- Upravo smo izišli iz Bugojna, a 15-ak sekundi prije nego što smo došli na mjesto nesreće, dogodio se frontalni sudar bez kočenja. Sve se dimilo i brat i ja smo stali i izišli svaki iz svog vozila. Ja sam ušao u jedan, a on u drugi automobil i počeli smo izvlačiti ljude. U jednom automobilu bili su supružnici i dvoje djece, a u drugom otac, sin, baka i djed. Nisam ni razmišljao o eventualnim opasnostima i uputama da se ozlijeđene zapravo ne smije dirati, jer kad je vozač jednog automobila zavapio da mu pomognem izvući sina, dječaka od kojih 13 godina, nisam oklijevao – priča Domagoj Šimić, koji je u Osijek došao na godišnji odmor iz Irske, gdje živi već nekoliko godina. Vidio je, kaže, da je dječaku slomljena noga, a žena u istom automobilu visjela je naglavačke između sjedala i doslovno se gušila, nije mogla disati. Odlučio ju je, kaže, iščupati iz automobila, jer je vidio da će se, ostane li u automobilu, sigurno ugušiti. Iz drugog automobila Dražen je također počeo izvlačiti unesrećene, no djevojku od kojih 18 godina, koja je govorila da se ne može micati i zazivala Boga da ne ostane invalid, i staricu nije dirao. Vozači su, pričaju braća Šimić, pretrpjeli najmanje ozljede.

Vidjevši da se iz oba automobila ne prestaje dimiti, Dražen je potom uzeo vatrogasni aparat iz svog automobila i počeo ih gasiti, a Domagoj i njegova supruga Tamara donijeli su deke i umotali unesrećene. Netko od okupljenih, priča Dražen, pozvao je policiju i Hitnu pomoć, no došlo je samo jedno vozilo.

- Pomogli smo potom djelatnicima Hitne pomoći unijeti unesrećene u vozilo. U međuvremenu je došla i policija i pitala nas jesmo li vidjeli sudar. Kako se sudar dogodio samo nekoliko trenutaka prije, nismo mogli biti svjedoci i kad smo vidjeli da su svi ozlijeđeni zbrinuti, otišli smo svojim putem - priča Dražen, inače djelatnik Temeljne policije PU osječko-baranjske. U Osijek su, pričaju, stigli krvave odjeće i krvavih tragova u automobilu, a ono što su učinili, kažu uglas, opet bi napravili.

- Učinio sam ono što bih poželio da u slučaju kakve nesreće netko učini za moju obitelj. Ne smatramo se herojima, no drago nam je što smo, vidjevši nesreću, pomislili isto i, iako smo se vozili u dva automobila, odmah stali i pomogli nesretnim ljudima - priča Domagoj, dodajući da im je najveća nagrada bila kad im je otac Ivan, inače bivši djelatnik PU osječko-baranjske, rekao da je ponosan na njihov pothvat. Iako nisu profesionalni zdravstveni djelatnici, kažu, osim što su jednom u životu položili prvu pomoć, znali su da ipak mogu biti više od koristi ako izvuku ozlijeđene iz zadimljenih automobila, koji su nakon izravnog sudara bili oštećeni do neprepoznatljivosti.

- Netko je dječaku htio dati vode, ali nisam dao, jer sam znao da se osobi u stanju šoka ne daje voda. Tek kad je došla Hitna pomoć, ostavio sam dijete. Ima stvari koje se nauče s vremenom i doista ne treba samo proći ako se dogodi da netko treba pomoć - zaključila su braća Šimić. Upravo zato ovo je pothvat koji može biti uzor svim vozačima, da na cesti ne okrenu glavu u slučaju nesreće, nego da pomognu unesrećenima.

Marija Mihelić
TIJEKOM PUTA IMALI DVIJE PROMETNE
Desetak minuta prije nesreće u kojoj su sudjelovali automobili bosanskohercegovačkih i beogradskih registracijskih oznaka i gdje su pomogla braća Šimić, Dražen Šimić i sam je bio sudionik prometne nezgode.

- Udario sam u automobil ispred sebe, i to osječkih registracijskih oznaka, ali nismo zvali policiju - ispričao je Dražen, u kojeg je, nakon što su pomogli unesrećenima, udario automobil brata Domagoja!

- Kad smo napustili mjesto te nesreće, stali smo na odmorište malo doći k sebi i kad smo krenuli, prvi je vozio Dražen, a iza njega ja. Kad je zakočio, zabio sam se u njegov automobil - ispričao je Domagoj. Srećom, sretno su uspjeli doći do Osijeka.
POHVALA HITNE
Bosanskohercegovački, ali i hrvatski portali nakon nesreće objavili su da je u prometnoj nesreći u Rostovu ozlijeđeno više osoba te da su zbrinute u Hitnoj pomoći Bugojno. Ondje od djelatnika Harisa Puriševića doznajemo da su hrabri Osječani adekvatno zbrinuli ozlijeđene i hvalevrijedno pružili pomoć.

- Dečki mi se nisu predstavili, ali sjećam se da su pomogli. Inače, ljudi često žele pomoći, ali ne znaju adekvatno zbrinuti ozlijeđene, pa katkad i odmognu. No to s ova dva čovjeka nije bio slučaj - potvrdio nam je Purišević te dodao da su ozlijeđeni, prema njegovu saznanju, izvan životne opasnosti.
U Osijek su stigli krvave odjeće i krvavih tragova u automobilu, a ono što su učinili, kažu, opet bi napravili
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike