Kultura
TRI DANA KOMORNE GLAZBE U TRIBUNJU

U čast “hrvatskog Mozarta” nastupit će Jacques Houdek i Filip Merčep
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
U Tribunju, mjestu gdje je "hrvatski Mozart" Boris Papandopulo proveo 15 plodonosnih godina života i komponirao trećinu svojega glazbenog opusa, sedmi će se put, od 6. do 9. kolovoza, održati festival Papandopulijana Tribunj, na kojemu će, među ostalima, nastupiti hrvatski "the voice" Jacques Houdek, Zagrebački solisti i priznati mladi udaraljkaš Filip Merčep.

Istaknuti hrvatski skladatelj i dirigent, akademik Boris Papandopulo, ostavio je neizbrisiv trag na pozornicama u domovini, diljem Europe i cijeloga glazbenog svijeta, rekao je na konferenciji za novinare umjetnički voditelj festivala Marijan Modrušan.

Njegov opus sadržava gotovo 490 djela, od kojih je trećina nastala u Tribunju, pa taj festivalski projekt sedmu godinu projicira djela koja je ostavio u baštinu hrvatskom narodu, a potpora festivalu svake je godine sve veća. Načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić rekao je kako mu je čast što se u malom Tribunju događaju tako velike stvari.

- Općina Tribunj je u trajno vlasništvo od gospođe Zdenke Papandopulo dobila oko sto eksponata iz njegove zbirke, a ono što želimo je da se izložba ne događa samo za vrijeme festivalskih dana, nego da tu veličinu stavimo ljudima na raspolaganje tijekom cijele godine, pa smo u tijeku pronalaska prostora za stalni postav - dodao je Grubelić.

Prvi dan festivala održava se na Trgu Škveru, a gošća će biti Papandopulova udovica Zdenka. Ženska pjevačka skupina "Sveti Nikola" iz Tribunja izvest će pjesmu "Marijo, Marijo", a nakon toga slijede Zagrebački solisti s jedim od tri Amadeusova Divertimenta, onim u F-duru. Slijedi izvedba Papandopulova Koncerta za ksilofon i gudače, a solist će biti Filip Merčep. Vrhunac večeri bit će glazbeni kolaž s Jacquesom Houdekom, Antunom Stašićem na violini te Matom Matoševićem na klaviru.

Program drugog dana održat će se u Kulturnom centru u Tribunju, a počinje otvorenjem izložbe "Boris Papandopulo i Tribunj", koju je postavila akademska umjetnica Dominique Jurić. U glazbenom dijelu publika će čuti "10x1", deset muzičkih impresija, od kojih svaka traje jednu minutu, slijedi Dubravko Palanović s "Pet raspoloženja za flautu solo", Anna Ignatowicz Glinska s kompozicijom "Stone Mozaik za solo vibrafon", Francis Poulenec sa "Sonatom za flautu i klavir", a druga večer završava u 21 sat projekcijom dokumentarnog filma "Srdačno vaši - Boris Papandopulo" redatelja Ivana Hetricha.

Treći dan, 9. kolovoza, u crkvi Velike Gospe u 21 sat počinje koncert sakralne glazbe i glazbe iz opusa Borisa Papandopula. Izvođači su Petromila Marica Jakas na violini, oboist Dario Golčić i Josipa Leko na orguljama, koji će, među ostalim, izvesti Papandopulov "Monolog za violinu" iz 1976. i "Passacagliu za orgulje" iz 1977.

Boris Papandopulo rodio se u Njemačkoj, a u dobi od nepune dvije godine umro mu je otac te je ostao s majkom, slavnom Majom Strozzi, koja je morala birati gdje i kamo otići. Otac mu je bio ruski grof, nasljednik loze i carske dinastije koja je imala privilegij da ima spomenicu Katarine Velike i cara Nikolaja, pa su tamo išli na godinu dana, a onda su se preselili u Zagreb, potom u Samobor, gdje je stvorio veliki dio svog opusa.

U Kraljevini SHS Boris je nastavio svoje obrazovanje. U Banovini Hrvatskoj postaje direktor Opere HNK u Zagrebu te dirigent hrvatskog Krugovala. Čak je i u NDH-u imenovan ravnateljem Opere HNK u Zagrebu, a nakon tog imenovanja u Splitu je šest mjeseci vozio kamion za smeće. Poslije su ga vratili u sustav i ponovo je imenovan ravnateljem Opere HNK u Zagrebu. Hina
15

godina života bio je u Tribunju te komponirao trećinu glazbenog opusa
Možda ste propustili...

U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘’SVJETLOSNA GODINA’’

Majstorović poručuje: Okrenimo se budućnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Razvijaju kritičnost prema kič patetičnosti

2

SLAVONCI SE IMAJU ČEMU NADATI

Vječita se umjetnička potraga za istinom osjeti i prepoznaje

3

10. OBLJETNICA SJEĆANJA NA DOMOVINSKI RAT

Vukovar 1991. u Belišću 2019.