Osijek
SAJAM ANTIKVITETA NEZAOBILAZNO DOGAĐANJE I U ŠPICI LJETNE SEZONE

U šetnji između istarskih vinskih bocuna i vojnog znamenja svih ratova prošlog stoljeća
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.

Špica godišnjih odmora, produženi vikend i visoke temperature u kombinaciji s kišnom noći nisu obećavale izdašnu sajamsku  subotu na tradicionalnom Sajmu antikviteta, koji se još od 2005. godine održava svake prve subote u mjesecu na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. No, dogodilo se upravo suprotno. Naime, pomanjkanje događanja u kolovozu, činjenica da su svi oni koji nisu na moru imali pred sobom tri slobodna dana i da se vrijeme do jutra proljepšalo učinila je da se i ove subote špica iz centra grada prebaci u Tvrđu.

Da se baš prve subote u kolovozu može pronaći i poneki zalutali vrijedni predmet, koji će možda promaći svima koji su izvan grada  shvatili su i osječki poznavatelji starina pa smo na Sajmu sreli brojne muzealce - od bivšeg ravnatelja Muzeja Slavonije Mladena Radića, bivše ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti Jasminke Mesarić, višeg kustos i također jednog od ravnatelja muzeja Slavonije našeg antika-fanatika Marka Grgura Ivankovića, ali i poznatu književnicu Ivanu Šojat.  Iako je dio izlagača ipak kupce u kolovozu otišao potražiti na Jadran, niti ove subote nije nedostajalo prodavača, pa čak i ljetnih sniženja i među antikvitetima. Dašak mora stigao je i do Osijeka u obliku starina pa su među zanimljivijim izlošcima ove subote bile velike istarske staklene boce za vino poznatije kao čuveni bocuni. Za one koji su željeli izdvojiti kunu više u ponudi su bile i stolice s početka  20. stoljeća po cijeni od 300 kuna. Simbolično, pred sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, na ovom Sajmu bilo je i nešto više vojnih suvenira - od onih iz Drugog svjetskog rata do onih iz Domovinskog rata.

Osim rijetkih i antiknih predmeta, na Sajmu su se i ovaj puta mogli pronaći i razni obrtnički proizvodi i proizvodi seoskih gospodarstava poput sireva, dimljenih mesnih delicija, vina, zimnice, džemova i drugih domaćih proizvoda.

- Sajam antikviteta u Osijeku nije tek jedan od sajmova. S godinama je postao turistički adut grada i manifestacija koja se ne propušta, pa niti u ovim ljetnim mjesecima  Ljudi vole gužvu i različite sadržaje, pa  pozivamo sve koji nešto organiziraju da nam se jave da ih mi dodatno promoviramo upravo i kroz ovo događanje,  komentirao je direktor TZ-a grada Osijeka Saša Uranjek. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike