Svijet
SAD FORMALNO ISTUPIO IZ SPORAZUMA O NUKLEARNOM RAZORUŽANJU S RUSIJOM

Raskinut povijesni sporazum SAD-a i Rusije koji zaustavio Hladni rat i priveo ga kraju
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.

Sjedinjene Države u petak su se formalno povukle iz sporazuma o nuklearnim projektilima s Rusijom, nakon što su Moskvu optužile da krši dogovor, što Kremlj uporno odbacuje.


Washington je prije šest mjeseci najavio da će istupiti iz sporazuma ako ga se Moskva ne bude pridržavala. No Rusija smatra da se radi samo o izgovoru za izlazak iz pakta, iz kojeg je SAD ionako želio istupiti kako bi razvio nove rakete. Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik i čelnik Sovjetskog Saveza, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. On objema stranama zabranjuje da u Europi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa, između 500 i 5500 kilometara, kako ne bi mogle izvesti brzi nuklearni napad. Raskid sporazuma znači da Washington i Moskva mogu legalno razvijati i razmještati takve projektile.


SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog sporazuma s Rusijom, Sporazuma o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, ustvrdivši tada da mora razvijati protubalističku obranu od "odmetničkih" država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.


Odluku o izlasku iz INF-a objavio je državni tajnik Mike Pompeo. "Sjedinjene Države neće ostati strana u sporazumu koji Rusija namjerno krši", rekao je. "Rusko nepridržavanje sporazuma ugrožava najvažnije američke interese jer je ruski razvoj i postavljanje raketnog sustava na terenu suprotno sporazumu izravna prijetnja Sjedinjenim Državama i našim saveznicima i partnerima", dodao je. Visoki dužnosnici američke administracije, koji su željeli ostati neimenovani, kazali su da je Rusija rasporedila "više bataljuna" krstarećih projektila diljem Rusije, suprotno sporazumu, uključujući zapad zemlje, "koji mogu pogoditi ključne europske ciljeve".


Rusija odbacuje te optužbe tvrdeći da ti projektili po svojem dometu nisu obuhvaćeni sporazumom. Također je odbacila američki zahtjev da uništi novi projektil Novator 9M729, koji NATO klasificira pod oznakom SSC-8. Rusija, koja je prije toga zaprijetila da će, ako se SAD povuče iz INF-a, i ona učiniti isto, zasad predlaže moratorij na raspoređivanje projektila u Europi.


"Predložili smo Sjedinjenim Državama i drugim zemljama NATO-a da razmotre mogućnost proglašenja iste vrste moratorija na raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa kao i naš, kao i onaj koji je proglasio Vladimir Putin", rekao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi TASS. Rusija je prošle godine objavila da je na poligonu južno od Urala testirala projektil Avangard, koji je pogodio metu na Kamčatki udaljenu oko 6000 kilometara. Putin je upozorio da nadzvučni Avangard ne mogu srušiti postojeći i budući proturaketni sustavi potencijalnih neprijatelja. Europa strahuje da bi raskid sporazuma mogao dovesti do nove utrke u naoružanju između dviju velesila.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je raskid INF-a "jako ozbiljan", ali smatra da se još može postići dogovor s Rusijom. "Ne želimo novu utrku u naoružanju", rekao je, dodavši da se to može izbjeći, ali da Rusija mora promijeniti svoje ponašanje.


"Nećemo se zalijetati sa zaključcima" o tome kako bi točno NATO trebao odgovoriti na raskid sporazuma, rekao je, napomenuvši da su se svi saveznici suglasili da Rusija krši sporazum i podržali odluku SAD-a da istupi iz sporazuma.


Ocijenio je također kako zahtjev Rusije da SAD proglasi moratorij na raspoređivanje projektila nije vjerodostojan jer je Moskva već rasporedila takve bojne glave. "To nije vjerodostojna ponuda jer Rusija već godinama ima raspoređene projektile. Nema vjerodostojnosti u nuđenju moratorija za projektile koje su već rasporedili", rekao je.


"Nema nikakvih novih američkih projektila, nikakvih novih NATO-ovih projektila u Europi, ali ima sve više novih ruskih projektila", istaknuo je Stoltenberg. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također okrivljuje Rusiju i ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno podržava odgovor NATO-a. "Rusija je prouzročila raspad INF tajnim razvojem i razmještanjem raketnog sustava suprotno sporazumu, a može ciljati europske glavne gradove", objavio je Raab na Twitteru.
"Njihov prijezir prema međunarodnom sustavu utemeljenom na pravilima ugrožava europsku sigurnost", dodao je.


Hina
Rusija je od SAD-a zatražila da poštuje moratorij na raspoređivanje nuklearnih projektila u Europi
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana