Crna kronika
NIKAD NIJE KASNO

Razvedeni nakon 53 godine zbog nasilja u obitelji
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.
Slavonac je suprugu zlostavljao godinama, no na rastavu se odlučila nakon nasilja u siječnju
OSIJEK

Brak koji je trajao 53 godine, a bio je pun obiteljskog nasilja, razvrgnut je sudski iako se nasilnik tomu opirao. Brak je sklopljen sada već daleke 1965. godine, a 76-godišnja žena napokon se odlučila, nakon posljednjeg u nizu napada i prijetnji smrću, živjeti daleko od nasilnog 76-godišnjeg supruga.

Žena je, nakon što je gotovo cijeli život provela s vršnjakom, navela da je bračna zajednica prestala 1. siječnja 2019., kada joj je suprug prijetio da će ju ubiti, zbog čega je odveden u istražni zatvor. Od toga dana žrtva živi na drugoj adresi, ali ju na sudu nije htjela javno otkriti zbog straha od novog napada, zlostavljanja i prijetnji. Sedamdesetšestogodišnjakinja je predložila da sud donese presudu kojom će razvesti njihov brak.

Suprug se nije htio razvesti, a u svom iskazu naveo je da je završio u istražnom zatvoru 1. siječnja i tamo bio 25 dana, od kada više nije bio u kontaktu sa 76-godišnjakinjom, niti ju je vidio. Spomenuo je sudu da mu se nije željela javljati na telefon te je rekao da je s njom proveo 53 godine u braku, za koji on smatra da je dobro funkcionirao.

Iz izjave tužiteljice dane u nadležnom centru za socijalnu skrb, od 16. siječnja, stoji u obrazloženju presude, vidljivo je kako je navela da je svoju prvu i jedinu bračnu zajednicu zaključila sa 76-godišnjakom 1965. godine, u kojoj je rođeno dvoje djece. Suprug je u mirovini, a djeca imaju svoje obitelji, s kojima žive u vlastitim kućanstvima. Niz godina suprug je konzumirao alkohol i bio fizički, verbalno i psihički agresivan prema njoj. Posljednjih sedam godina pije tablete za giht, tlak, šećer, cirkulaciju i ponašanje mu je sve gore i gore. Bio je lovac, posjeduje sačmaricu, karabin i malu kaliberku. Kada je njezin sin sa svojom obitelji došao čestitati Novu godinu, suprug ju je vrijeđao, a nakon što je sin stao u njezinu obranu, spremila se da ide sa sinom, nakon čega je suprug rekao da ne ide nikuda, inače će ju ubiti. Došlo je do naguravanja, pozvana je policija, koja ga je pritvorila. Navela je kako osjeća strah od supruga i boravi kod prijateljice, a da joj suprug iziđe iz pritvora, otišla bi živjeti kod kćeri.

Sud je, ocijenivši svaki dokaz posebno, kao i u međusobnoj vezi, procijenio da bračna zajednica ne egzistira faktično od 1. siječnja 2019., kada je došlo do nasilja u obitelji, zbog čega je tuženik pritvoren, a tužiteljica mu se zbog straha od njegova ponašanja od tada nije javila, te je brak razvrgnut.

Sandra Lacić
protivio se
ON JE MISLIO DA JE SVE U REDU
BRAČNI ODNOSI TEŠKO POREMEĆENI
Općinski sud u Osijeku u obrazloženju presude navodi kako je 76-godišnjakovo viđenje da je bračna zajednica dobro funkcionirala samo njegovo viđenje, a iz tužiteljičina iskaza danog Centru za socijalnu skrb očito je kako je ona osjećala strah te fizičko, psihičko i verbalno maltretiranje, što svakako nije dobra i funkcionalna bračna zajednica. “Zbog činjenice da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ovaj sud nalazi da su ispunjeni uvjeti da se bračna zajednica razvede”, navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda u Osijeku. Sada već bivši suprug mora platiti 2700 kuna supruzi za odvjetničke troškove.
Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike