Magazin
TJEDNI OSVRT

Trebaju li Milanoviću i SDP-u sukobi?
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.

Službena kampanja za predsjedničke izbore još nije ni počela, a kandidat ljevice Zoran Milanović već se našao u problemima. Sukobio se sa SDP-om, najjačom oporbenom strankom, čiji je i sam član i čiju bi potporu najviše trebao tražiti i dobiti. A razlog je i više nego banalan. Naime, Milanović se nedavno sastao s vodstvom IDS-a koji nije najbolje prihvaćen u vrhu SDP-a, iz kojeg pojedinci poručuju da se bivši premijer ponizio jer je tražio podršku predsjednika IDS-a Borisa Miletića. Smatraju da je u Istri pokazao da sam vodi svoju kampanju i da ne namjerava slušati vrh stranke. Tvrde da on u Istri može ostvariti dobar rezultat i bez tamošnjeg vodstva. Ipak, sve skupa nije nimalo jednostavno kako se nekima čini.

Jer pitanje je i otkud najednom toliki animozitet među tim dvjema stranka. U SDP-u smatraju da je IDS klijentelistička stranka, dok IDS SDP-u nikako ne može oprostiti podršku Damiru Kajinu na lokalnim izborima 2013. godine, ali i aktulanu koaliciju SDP-a i HDZ-a u Umagu. Sve u svemu nimalo bitno želi li se odgovorno i kvalitetno raditi na pripremi kampanje za sada glavnog rivala HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. Uz to Milanović je itekako svjestan da mu pomoć IDS-a treba jer, kako je i sam izjavio, “naprosto u Istri nije svejedno podržava li te IDS ili ne”. Osim toga i plan je Milanovićeva stožera da se na izborima u Istri osvoji 85 posto glasova, a smatraju da u kampanji toliko velik postotak nije moguće ostvariti bez podrške najveće istarske stranke.

Nadalje, valja se prisjetiti i prošlih predsjedničkih izbora kada je također SDP-ov Ivo Josipović izgubio bitku za drugim mandat na Pantovčaku. Koliko je na njegov pad imao utjacaja politički program, a koliko traljavo odrađena kampanja, na koju je utjecao i izostanak adekvatne financijske, infrastrukturne te terenske podrške samog SDP-a već se raspravljalo, dok je danas bitnije čeka slično miniranje i Milanovića.

Ipak, bivši šef SDP-a i premijer prema dosad učinjenom, a poučen Josipovićevim fijaskom, ne prepušta baš sve slučaju. Okružio se ljudima od najvećeg povjerenja tako da su mu u izbornom stožeru glavni ljudi bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić, kao šef kampanje, te Nikola Jelić, stručnjak za odnose s javnošću. Suradnici su i Ivan Račan, sin osnivača SDP-a Ivice Račana i vlasnik PR agencije Maksima komunikacije, Boris Malešević, dizajner i kreator više SDP-ovih izbornih kampanja, a kojeg je 2016. angažirao i Andrej Plenković da osmisli kampanju za HDZ, zatim Mirando Mrsić, predsjednik stranke Demokrati i bivši član SDP-a. Kako god, sve je ipak na Milanoviću i s kojim će političkim idejama i temama voditi kampanju.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

GLAZBENI INTERVJU: DAVOR GOBAC - PSIHOMODO POP

Ovo je zeznuto vrijeme, svijet je u neredu

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Demonstracija površnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana