Magazin
VODIČ KROZ TRANS

Najbolji partiji na svijetu
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.
Padaju rekordi: Hrvatski Jadran u kolovozu atraktivniji od Ibize, Grčke...

Broj inozemnih gostiju, posebno onih mladih koje zanimaju ljetni glazbeni festivali, svake je godine sve veći pa se događa, kao proteklog InMusica na Jarunu ove godine, da u masi od 30-ak tisuća posjetitelja bude i više od 50 posto stranaca.

Najbojniji su Britanaci, kojima je u Hrvatskoj sve jeftino pa mogu trošiti rekordne svote funti zamijenjenih za kune na veselice u domaćem, hrvatskom okruženju, bilo na kontinentu (InMusic, Feragosto....), bilo na Jadranu, u priobalju ili na otocima, od splitske Ultre preko Hideout festivala u Novalji (Zrće) do Garden Resorta u Tisnom i svih drugih atraktivnih destinacija na kojima se desetci tisuća mladih zabavljaju, vesele i troše.

RITAM LUDILA
Dakako, u takvom raspojasanom hedonističkom okruženju, gdje god da se ono događa, osim materijalne potrošnje (novca), potrošnje tijela, duha i emocija, bude i pokoji upadljiviji problem, najčešće uhićenja zbog droge, alkohola ili pak hospitalizacije onih onemoćalih u beskrajnom partijanju dan i noć. Bude i ozbiljnijih situacija, koje mediji odmah proglase opasnima za moral i ćudoređe Lijepe Naše. Primjerice, digla se bura kad je policija tijekom Hideout festivala elektronske glazbe koji se od 28. lipnja do 7. srpnja održavao na plaži Zrće i u Novalji zbog prodaje droge uhitila osam osoba, među njima najviše stranaca, koji su posjetiteljima nudili razne opijate od ecstasyja i ketamina do marihuane i kokaina. Droge je bilo i na splitskoj Ultri, a ima je i na drugim ljetnim jadranskim manifestacijama, pa se ni po tome, srećom ne u drastičnim varijantama, ne razlikujemo od drugih europskih open-air veselica.

Uostalom, kad sve sagledamo objektivno i stavimo u odgovarajući kontekst potrošačkog društva 21. stoljeća, konzumerizma i globalizma, turizam mladih, željnih partijanja i zabave do ranih jutarnjih sati sve je zastupljeniji ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj, makoliko neki gunđali zbog buke, incidenata s opijatima i, hm, nemorala madeži! No prošla su vremena kada je ljudima smetala glasna glazba i 24-satne zabave na plažama i u klubovima diljem Jadrana. Bar bi tako trebalo biti... Naime, kad se nakon ljeta bude zbrajala zarada, svi problemi nestat će s prvim jesenskim maglama, burom i kišom.

Budući da su neka događanja na Jadranu i kontinentu već prošla (Ultra, InMusic...), spomenut ćemo ovom prigodom neka od drugih najpoznatijih mjesta za tulumarenje na obali i otocima, prije svega na tim terenima, gdje je ljetni hedonizam i najveći, najzapaženiji i najprofitabilniji. Pritom valja naglasiti kako je i modernih klubova na Jadranu sve više - rekli bismo da niču kao gljive poslije kiše, no stare i prokušane destinacije i dalje su na prvom mjestu prema ponudi i potrošnji. Od takvih, Zrće u Novalji na otoku Pagu odavno je prvorazredna atrakcija. Mnogi ovo mjesto nazivaju “Hrvatska Ibiza”, ali i “Sodoma i Gomora”.

Renomirani klubovi poput Papaye, Aquariusa, Noe i drugi, omogućuju partijanje uz najpoznatija svjetska DJ imena od sumraka do zore i tako svaki dan! Dojadi li vam partijati, možete se okušati u bungee jumping skokovima s dizalice koja vas s pomoću košarice diže u zrak 40 metara! Skok možete isprobati u bilo koje doba dana i noći, osim kada puše jaka bura. Tu su i druge vodene atrakcije poput wakeboardinga, parasailinga, ali i najnovija vodena adrenalinska atrakcija - flyboarding. Samo na Zrću možete poletjeti iznad vode!

Partijaneri dubljega džepa svoj će raj pronaći u megapopularnom diskoklubu Carpe Diem na Hvaru. Ovdje je posve normalno ugledati Beyonce ili princa Harryja kako uživaju rasplesani do ranih jutarnjih sati. In destinacija svakako je i klub Aurora u Primoštenu, kao i Hacienda u Vodicama. Istra je postala dio party elite zahvaljujući klubovima Byblos u Poreču te novootvorenom hit-klubu Jimmy Woo u Umagu.

Zadar se može pohvaliti hit-klubovima Maraschino i Arsenal, a Split klubovima Hemingway, Vanilla i Jungle. Krenemo li još južnije, doći ćemo do bisera Jadrana i Hrvatske - Dubrovnika. Osim po Stradunu, gradskim zidinama i ostalim kulturno-povijesnim znamenitostima, Dubrovnik je postao poznat i po razuzdanim partijima i klubovima u kojima zabava nikada ne prestaje. Najpoznatiji klub i hit-odredište je Culture Club Revelin, koji svake godine ugošćuje najpoznatija imena kako domaće estrade tako i svjetske!

Jadranska obala, osim po klubovima u kojima zabava nikada ne prestaje, poznata je i po brojnim glazbenim festivalima poput festivala Terraneo koji se održava u Šibeniku. Treba spomenuti i veliki party na otvorenom koji se održao prošle godine u Splitu - Discotheque Riva. I ove godine održat će se slična manifestacija na rivi. Nezaobilazan je The Garden Resort u Tisnom, gdje se tijekom kolovoza održava šest domaćih i međunarodnih festivalskih događaja koji će privući do 20 tisuća posjetitelja. Intimniji glazbeni događaji koji se odvijaju na jednoj od najboljih festivalskih lokacija u Europi privlače posjetitelje iz svih dijelova svijeta u uvalu s vlastitom plažom na jedinstvenu kombinaciju odmora s glazbenom pozadinom.

- Ovo je najbolja sezona do sada što se tiče broja posjetitelja. Osigurali smo i ugovor za dodatne tri godine u Tisnom što nas dovodi do 2022. godine. Naše događaje zovemo odmorom s glazbenom pozadinom, a taj koncept privlači posjetitelje iz 40-ak zemalja svijeta. Na tu ideju savršeno se nastavlja Love International koji u Tisnom otvara osmu sezonu ljetnih događaja - naglasio je Nick Colgan, inozemni domaćin lokacije The Garden Resort. Direktor Turističke zajednice Tisno Filip Henjak kazao je da su u suradnji s Gardenom ostvarili festivalski turizam te je u prošloj sezoni zabilježeno 40.000 noćenja u Tisnom, a na otoku i okolici ostvareno 65.000 registriranih noćenja. Osim samih događaja, promotori promoviraju i cijelu županiju, nacionalne parkove Krka, Kornati, otok Murter, stoga postoji veća korist za sve, a prosječna potrošnja po osobi je 110 eura.

Peter Clements, zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, kazao je da su festivali poput Love Internationala važni u britanskoj ambasadi jer pokazuju kulturne veze između naše dvije zemlje, kombinirajući spektakularnu hrvatsku obalu i najbolje od talenata iz UK-a.

- Većina posjetitelja je iz UK-a, stoga je jako važno da ambasada ima jako dobre odnose s organizatorima i lokalnim vlastima. A također pomažu i lokalnoj ekonomiji u Tisnom i okolici. Čestitke organizatorima, načelniku i općini Tisno i zahvala na dobrodošlici, nadamo se da će 2019. biti odlična sezona za sve – kazao je Clements.

BRITANSKE VEZE
Prvi dani kolovoza rezervirani su za početak novog festivala Fuliranje na moru, Defected Croatia od 8. kolovoza donosi šest dana house hedonizma, u godini u kojoj organizatori Defected Records slave 20 godina postojanja, i rasprodan je za strano tržište. Sezona završava s Dekmantel Selectors festivalom od 22. kolovoza. Ove godine postava izvođača broji njih više od 600 iz cijelog svijeta, dok Fuliranje na moru donosi odličnu postavu domaćih izvođača poput Darko Rundek & Ekipa, Urban & 4, Goran Bare i Majke, Parnji valjak, Vojko V.

Novi festival Fuliranje na moru, prvi put u The Garden Resortu u Tisnom, dolazi iz radionice zagrebačkih organizatora koji se ovog ljeta prvi put sele na Jadran, a to je još jedan nastavak suradnje The Garden tima s kreativnom agencijom Kokoš ili jaje.

Svemu ovome potpomažu kvalitetni restorani i jeftini apartmani diljem jadranske obale. Upravo zbog svega nabrojenoga - Hrvatska je postala nezaobilazna turistička destinacija i atrakcija kada su u pitanju najbolji partiji i zabave na svijetu, ljetni mladenački hedonizam, ali i potrošnja koja je svake godina sve veća.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Na The Garden Resortu u Tisnom tijekom kolovoza održava se šest domaćih i međunarodnih festivalskih događaja koji će privući do 20 tisuća posjetitelja...
Prošla su vremena kada su ljudima smetale 24-satne zabave na plažama i u klubovima diljem Jadrana. Kad se bude zbrajala zarada, svi problemi nestat će s prvim jesenskim maglama, burom i kišom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra