TvObzor
ZAVRŠEN JOŠ JEDAN MOTOVUNSKI FESTIVAL ZA PAMĆENJE

Pobjednički Propeler Motovuna ide islandskom filmu Bijeli, bijeli dan
Objavljeno 2. kolovoza, 2019.
Festival je svih pet dana pratila mnogobrojna publika bez obzira na vremenske uvjete

Unatoč lošim vremenskim prilikama posljednja dva dana, 22. Motovun Film Festival završen je u nedjelju ujutro uz mnogo glazbe i veselja. Snažna kiša omela je predviđeni program posljednjeg dana, no uz veliki trud motovunske ekipe nekoliko je projekcija održano u manjim zatvorenim kinima, a svečanost zatvaranja održana je tek u ponoć. Mnogobrojna publika ipak je ostala u Motovunu, masovno nazdravila festivalu poljskom votkom te pozdravila ovogodišnje nagrađene.

Žiri, u kojemu su bili hrvatski i srpski redatelji Hana Jušić, Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michał Chaciński, odlučio je kako pobjednički Propeler Motovuna ide islandskom filmu Bijeli, bijeli dan redatelja Hlynura Pálmasona. “Glavnu nagradu žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko-slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok dojam”, stoji u obrazloženju žirija. Nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio je makedonski film Bog postoji, njeno ime je Petrunija, redateljice Teone Strugar Mitevske.

“Glavna glumica osvojila nas je svojom izvrsnom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet”, obrazložio je žiri.

Tijekom pet dana u Motovunu je prikazano čak 136 filmova uz koncerte, performanse, razgovore s autorima te ostali edukativni i zabavni popratni program. Nakon svečanosti zatvaranja održan je koncert Jeboton Ansambla u gradskoj lođi, a sve je okončano u zoru uz neuništivu brojnu publiku tulumom za pamćenje. (N.K.)
Možda ste propustili...

BACKXWASH: GOD HAS NOTHING TO DO WITH THIS LEAVE HIM OUT OF IT

Crnilo i bunilo

VIJEST O SMRTI VELIKOG KONTRABASISTA NYT JE NEOBJAŠNJIVO TAJIO DANIMA

Zaboravili na Peacocka