Dome slatki dome
STAKLO I METAL SU IDEALNI

Prozračnost je ključna za dojam ugodne svježine
Objavljeno 1. kolovoza, 2019.

Ljeto je omiljeno godišnje doba, ali donosi i velike vrućine od kojih se štitimo na različite načine. Ugodan osvježavajući interijer djelovat će poput hladnog napitka. Sve obveze obavit ćete jednostavnije i brže ako je uređenje prostora prilagođeno ljetnim temperaturama.

Načini za brzo i efektno osvježenje prostora su različiti. Jedan od najjednostavnijih je ličenje zidova u željene boje, i to u bijelu, svijetloplavu, nijanse zelene, nježno ljubičastu itd. Ovo su boje koje nalazimo u prirodi, a na ljudsku psihu djeluju hladnije od drugih boja. Kao takve idealne su za ljetne mjesece. Obojiti možete samo dominantan zid u prostoru ili više njih. Vanjska zaštita od sunca ima veliku ulogu u spuštanju unutarnje temperature prostora, no značajni su i unutarnji zastori i zavjese, pogotovo na južnim, jugozapadnim i zapadnim stranama svijeta. Prozračni zastori i zavjese u svijetlim nijansama bit će puno efektniji u postizanju osvježavajućeg ugođaja od teških i tamnih. Ako ste ljubitelj ovih drugih, zamijenite ih u ljetnim mjesecima lepršavim i svijetlim, zbog postizanja željenih efekata.

"Ohladiti" tople interijere
Obloge zidova mogu znatno utjecati na ambijent i psihološki osjećaj temperature prostora. Dok se drvene obloge vežu uz tople prostorne ugođaje, kamen stvara suprotne, pa je stoga preporučljiv kao materijal u vrućim ljetnim danima, tj. u krajevima s puno toplih dana u godini. S obzirom na to da zidne obloge ne možete mijenjati jednostavno kao npr. boju zidova, postojeće obloge kombinirajte s bojama ostalih elemenata. Na taj način možete tople interijere ispunjene drvenim oblogama ohladiti, a one kamene dodatno osvježiti. Uvođenje zelenila u prostor jedan je od najboljih načina za osvježenje interijera. Zelenilo možete uvesti postavljanjem pojedinačnih sobnih biljaka, stvaranjem zelenih kutaka, tj. unutarnjih vrtova, ili otvaranjem pogleda prema vanjskom vrtu. Posljednje rješenje je odlično za sve one koji imaju kuću i ozelenjeno dvorište koje se preko velikih staklenih stijena uvodi i u unutrašnjost. Zelenilo opušta, osvježava i podiže kvalitetu prostora.

Osjećaj svježine
Motivi vode u interijeru će potpuno ispuniti ono što od njih očekujete - osvježenje prostora. Unutarnje fontane zvučno će pojačati ove ugođaje. Motive vode možete unijeti unutarnjim ili vanjskim bazenima, koji će vizualno biti povezani s interijerom, hidromasažnim kadama, tj. jacuzijima ugrađenim u unutarnji prostor ili povezane vanjske terase.

Osvježavajuće ugođaje možete postići i svjetlosnim efektima. Uvođenjem bijele ili plave svjetlosti, koja se ugrađuje kao indirektna u elemente namještaja, psihološki ćete sniziti temperaturu prostora. Odaberite LED rasvjetu koja ne isijava toplinu i ima dug vijek trajanja. Odabirom materijala namještaja uspješno ćete regulirati osjećaj svježine u prostoru. Metal i staklo, kao pojedinačni ili u kombinaciji, odlično se uklapaju u ljetnu shemu kreiranja osvježavajućih interijera. Staklo je transparentan materijal, propušta svjetlost i naglašava prostornost. Stakleni komadi namještaja, u istom volumenu kao oni načinjeni od punih materijala, stvarat će drugačiji dojam, tj. činiti prostor oko sebe većim. Prozračnost je jedan od najvažnijih elemenata za stvaranje osvježavajuće atmosfere, pa je staklo idealan materijal za postizanje ovakvih ciljeva.

Metal je hladan na dodir, ali i vizualno. Najčešće se pojavljuje kao vidljivi konstruktivni dio namještaja s naglašenom dekorativnom funkcijom. Unesite metal u interijer doma kako bi pojačao osvježavajuće ugođaje. Njegova prisutnost, uz sve ostale detalje, učinit će vaš dom ugodnim za boravak u vrućim ljetnim danima!

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana