Dome slatki dome
SAVJETI ODABIR ŽALUZINA I ROLETA

Kako što bolje zaštititi svoj dom od sunca
Objavljeno 1. kolovoza, 2019.
Unutarnjim žaluzinama lako je regulirati količinu svjetla u prostoru, ali one neće značajnije spriječiti toplinske utjecaje

Pri odabiru najboljeg elementa zaštite od sunca svakako treba u obzir uzeti više faktora: cijenu, izgled, i toplinske efekte koji nastaju korištenjem pojedinih elemenata. Rolete svojom postavom s vanjske strane prozora osiguravaju zračni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane - što znači da će biti ostvaren maksimalan efekt u smislu toplinske zaštite, pa će i unutrašnji prostor biti znatno ugodniji za boravak.

Osim toga, rolete osiguravaju i zvučnu izolaciju prostora u određenoj količini. Prednost roleta je i u mogućnosti električnog daljinskog upravljanja, što značajno podiže standard, ali i ulaganje te mogućnost potpunog zamračenja prostora. Oblik kutija za roletu je različit, a prema vrsti ugradnje mogu biti unutarnje, vanjske i podžbukne. Danas se sve češće koriste podžbukne, jer nemaju veliki utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete najčešće se izrađuju od PVC-a, ili aluminija, a obje izvedbe su praktične za održavanje.

Žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje, a izrađuju se od aluminija. Prednost žaluzina je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogućnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Ne mogu prostor potpuno zamračiti niti pružiti zaštitu od zvuka. Vanjske žaluzine sve su češći element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozračivanja, stvaraju i moderne minimalističke efekte na pročeljima objekata. Uporabom unutarnjih žaluzina lako je regulirati količinu svjetla u prostoru, ali njihovo korištenje neće značajnije spriječiti toplinske utjecaje. Unutarnje žaluzine praktično je koristiti i za prizemne prostore, gdje se želi u određeno doba dana stvoriti vizualna barijera prema vanjskom prostoru, ili se u unutrašnjim prostorima žele stvarati takve barijere, a pri tome se ne želi koristiti zastor. Važno je također i uskladiti boje žaluzina i roleta s ostalim elementima u prostoru. Pri odabiru roleta treba voditi računa o vanjskom izgledu objekta, ali i unutrašnjosti. Uporaba tamnih boja može stvoriti predominantan izražaj na fasadi i time umanjiti vrijednost ostalih elemenata. I u unutrašnjem prostoru treba paziti na odabir tamnih roleta, jer će prostor, osim zasjenjenja, postati dodatno mračan i time stvoriti neugodan efekt zatvorenosti.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
SVIJETLE BOJE KVALITETNIJA OPCIJA
Svijetle boje su manje izražajne u prostoru, kako vanjskom, tako i unutarnjem, što je kvalitetnija opcija. Rolete trebaju biti element koji se neće značajnije primjećivati u prostoru, jer je mnogo drugih elemenata koji trebaju preuzeti dominaciju. Odabir vanjskih žaluzina također je ovisan o fasadi, pa i tu treba birati umjerenije boje. Otporne su na vremenske utjecaje i jednostavna je regulacija zasjenjenja. Unutarnja žaluzina isključivo je ovisna o unutarnjem prostoru. Ipak, treba voditi računa da se ne odabere boja koja će se izrazito sukobljavati s bojom fasade. Poželjno je i u ovoj situaciji birati svjetlije boje, ili srebrnu, jer će biti nenametljive u prostoru. Značajnije naglašavanje bojom dobro je kada se radi o odnosima u unutarnjim prostorima, pa se mogu kombinirati i jače boje koje imaju veze s uređenjem interijera.
Najčitanije iz rubrike