Regija
ODLUKA O BROJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA

U I. zoni do dvadeset peradi, u II. šest svinja
Objavljeno 31. srpnja, 2019.
Prijava broja domaćih životinja i traženje dozvole za njihovo držanje neće zahtijevati nikakve financijske troškove
BELI MANASTIR

Obavijest koja je ovih dana završila u poštanskim sandučićima Belomanastiraca poprilično je uzburkala dio javnosti.

U obavijesti, naime, stoji kako su Odlukom o komunalnom redu, koja je stupila na snagu 26. lipnja ove godine, izmijenjeni dosadašnji uvjeti i područja grada Belog Manastira u kojima je zabranjeno odnosno dozvoljeno držanje domaćih životinja. Upravni odjel za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove upozorio je građane nastanjene u I. zoni koji drže domaće životinje da su do 31. kolovoza ove godine dužni od spomenutog gradskog odjela zatražiti dozvolu za njihovo držanje, a oni čiji su obiteljski domovi smješteni u II. zoni do istog datuma moraju prijaviti vrstu i broj životinja koje uzgajaju zbog zadržavanja prava na njihovo držanje. To se ne odnosi na kućne ljubimce, premda pojedinci drže poveći broja mačaka ili pasa.

- Na ovaj način željeli smo pomiriti dva oprečna i isključiva pristupa. Dio građana, naime, negoduje što su im u susjedstvu svinjci, a oni koji drže svinje tvrde kako su, primjerice, korisnici socijalne pomoći, umirovljenici ili slično pa se na taj način pokušavaju prehraniti - objašnjava Kornelija Pacanović-Zvečevac, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, otklanjajući svaku sumnju da će oni koji prijave broj domaćih životinja ili zatraže dozvolu za njihovo držanje morati bilo što platiti. Dodaje kako će komunalni redar posjetiti sva domaćinstva koja se odazovu pozivu i utvrditi drže li domaće životinje u prikladnim uvjetima. U slučaju da su uvjeti prihvatljivi, uzgoj će moći nastaviti, ali uz uvjet da je njihov broj sukladan Odluci o komunalnom redu.

- Broj domaćih životinja koje domaćinstvo smije držati određen je Odlukom. Tako je u I. zoni, osim u višestambenim zgradama, zabranjeno držanje svih kopitara i papkara, a dozvoljeno je držanje do 20 komada peradi, isključivo za vlastite potrebe, kao i držanje najviše pet kunića - pojašnjava Pacanović-Zvečevac, nastavljajući kako je u II. zoni dozvoljeno držanje kopitara, papkara i peradi (te drugih životinja koje se prema propisima o veterinarstvu i zaštiti životinja smatraju domaćim životinjama) domaćinstvima koja su u trenutku stupanja na snagu ove Odluke držala životinje, i to do dva kopitara, osam goveda, šest svinja ili dvije krmače, 10 ovaca ili koza, do 100 komada peradi i 40 kunića.

- Mislim da je zadani rok dovoljno dug da svi izvrše svoju obvezu. Podsjećam kako nije riječ ni o kakvom nametu, već želji da svima udovoljimo.

Nadam se da većih problema neće biti - kaže Pacanović-Zvečevac, dodajući kako će na taj način biti formirana i evidencija o broju domaćih životinja na području grada.

Ivica Getto
Koji dio grada pripada u prvu zonu
Prva zona obuhvaća Trg slobode, Alojzija Stepinca, Ulicu kralja Tomislava, Imre Nagya, Ulicu Republike, Dr. Franje Tuđmana, Vojina Bakića, Ulicu svetog Martina, Ulicu kralja Zvonimira do križanja s Ulicom svetog Martina, Vladimira Nazora do križanja s Ulicom svetog Martina, Ulicu kralja Petra Krešimira IV. do križanja s Ulicom svetog Martina, Ulicu kralja Petra Svačića do križanja s Ulicom svetog Martina, Školsku ulicu do križanja s Ulicom kralja Petra Svačića, Josipa Jurja Strossmayera do križanja s Ulicom kralja Petra Svačića.
Druga zona obuhvaća sve dijelove grada izvan I. zone i Šećeranu, a III. zona Branjin Vrh i Šumarinu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike