Autoglas
SUPERB ŠKODINA LIMUZINA NA OSVJEŽENJU

Malo ušminkavanja i podosta tehnologije
Objavljeno 30. srpnja, 2019.
Kao i svi dosadašnji Superbi, i novi model proizvodi se u tvornici Kvasiny, a na tržište stiže krajem ljeta, u rujnu

Nakon četiri vrlo uspješne godine došlo je vrijeme za optičko i mehaničko osvježenje velike Škodine limuzine, Superb. Premijera je održana na cestama u okolici Beča, gdje smo imali priliku isprobati gotovo sve njezine izvedbe.

Odmah je vidljivo kako su Česi opsežno doradili njegov dinamični i elegantni dizajn. Nanovo je oblikovana rešetka hladnjaka, a LED svjetla su uža i s elementima češkog kristala. Ovo je prva Škoda u kojoj su dostupna full LED Matrix prednja svjetla. Straga je natpis Škoda sad reljefni, a LED svjetla također su povezana kromiranom letvom. Iz daljine bi na prvi pogled rekli Audi, pogotovo kod karavana. Boljem dojmu pridonose i nove boje, kao i nova linija alunaplataka.

Zahvaljujući novom prednjem odbojniku, limuzina je dulja osam, a Combi šest milimetara. Međuosovinski razmak, širina i visina ostali su isti. Iznutra je također svježija. Kromirani detalji, nove presvlake sjedala i kontrastni šav u boji daju dah svježine.

Interijer
Tri su posebne linije opreme, SCOUT, SPORTLINE i Laurin & Klement. Za njih je pripremljena i posebna paleta dodatnih svakodnevnih odjevnih i inih dodataka. Naravno, posebno je dojmljiva poslovično najraskošnija verzija Laurin & Clement.

S iznimno velikodušnom količinom unutarnjeg prostora i poslovično golemim prtljažnikom (kapacitet je 625 l i 660 l kod verzije Combi), ovaj model nastavlja postavljati mjerila u svom segmentu. Najveća promjena u interijeru odnosi se na ugradnju velikog ekrana multimedijskog sustava, koji smo prvi put vidjeli u Scali, koji je sjajno sjeo uz virtualnu instrumentnu ploču. Nova tehnologija sjajno se uklopila u relativno klasično dizajnirani kokpit. Ne zaboravimo nove sustave povezivosti, stalnu online-vezu, kao i nekoliko novih sustava asistencije. To su na primjer, prediktivni tempomat te Side Assist, koji radi na udaljenosti do 70 metara.

Motorizacija
U samom startu nudit će se dva benzinska i dva dizelska motora, a vrlo brzo ponuda će biti proširena na po tri od svakog. Unaprijeđeni nose oznaku EVO. Izlazne snage kreću se od 120 do 272 ‘‘konja‘‘. U ponudi su također 7-stupanjski DSG mjenjači i pogon na sva četiri kotača. Superb iV prvi je Škodin model koji ima plug-in hibridni pogon. Pokreće ga 1.4 TSI benzinski motor od 115 kW (156 KS), uz elektromotor snage 85 kW. Maksimalna izlazna snaga je 160 kW (218 KS), što omogućuje posebno održivu mobilnost bez ugrožavanja dinamičnosti. Emisija CO2 je ispod 40 g/km. Akumulator od 13 kWh omogućuje električni, nulti opseg emisije do 55 km u WLTP ciklusu i može se puniti s pomoću standardne utičnice za kućanstvo, zidne kutije ili tijekom vožnje benzinskim motorom, kao i povratom energije kočenja. Kada se koristi u kombinaciji s benzinskim motorom, domet je 850 km.

Kao i svi dosadašnji Superbi, i novi model će se proizvoditi u tvornici Kvasiny, a na tržište stiže krajem ljeta, u rujnu.

Škoda je pripremila ponešto i za obiteljske avanturiste, a to je, uz klasični karavan, model Superb Scout, koji donosi veću uzdignutost od tla i pogon na sve kotače. To će omogućiti prave offroad avanture, uz luksuz i udobnost obiteljskog
karavana.

Iz Beča: Mato Pavličević
Ponuda motora
Škoda Superb u ponudi će imati pet različitih motora. Dva su dizelska, jedan je 1.6 TDI, koji isporučuje 120 konjskih snaga, a drugi je 2.0 TDI, sa 150 i 190 konjskih snaga. Što se tiče benzinskih agregata, manji je 1.5 TSI, koji isporučuje 150 konjskih snaga, te jači 2.0 TSI s impresivnih 190 i 272 konjskih snaga. U ponudi je, kako je navedeno u tekstu, i Superb iV plug-in hibrid, koji isporučuje 160 kW/218 KS, a važno je napomenuti kako akumulator od 13 kWh omogućuje električni doseg od 55 kilometara, uz nulti opseg emisije.
625

litara kapacitet je prtljažnika osvježenog Superba
850

kilometara doseg je kombinacije benzinskog i električnog motora
Tri su posebne linije opreme Škode Superb, SCOUT, SPORTLINE i Laurin & Klement
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana