Autoglas
ROADSTER

Jubilarno izdanje Mazde MX-5 ide u samo 3000 primjeraka
Objavljeno 30. srpnja, 2019.
Dvije trećine RF Miate bit će kabriolet, a trećina s tvrdim sklopivim krovom

Tri desetljeća nakon Chicago Motor Showa 1989. godine, koji je bio pozornica za debi legendarnog roadstera MX-5, Mazda je na istom mjestu predstavila njezino jubilarno izdanje. Proizvest će se u samo tri tisuće primjeraka, od čega će dvije trećine biti kabriolet, a jedna trećina modela RF s tvrdim sklopivim krovom.

Do danas ih je na ceste sišlo više od milijun te nosi titulu najprodavanijeg roadstera dvosjeda na svijetu. Pokrenuta i kao počast fanovima Miate, jubilarna edicija nudi se isključivo u novoj živopisnoj boji karoserije Racing Orange. Uz tu boju jubilarni model je prepoznatljiv po alunaplatcima Rays, razvijenim ekskluzivno za ovaj model u suradnji s Rays Co Ltd. Naravno, tu je i značka 30. godišnjice sa serijskim brojem modela. Ostale posebne značajke uključuju narančaste kočne čeljusti te prednje kočnice Brembo.

Iznutra se razlikuje po narančastim prošivcima i detaljima na sjedalima, oblogama vrata, upravljačkoj ploči, upravljaču, otvorima ventilacije i ručici mjenjača. Sjedala Recaro uz Alcantara obloge na vratima i ploči s instrumentima daju osjećaj ekskluzivnosti. Standardna multimedijska oprema su i Apple Carplay i Android Auto. Od 3000 primjeraka 500 će ih ostati u Sjedinjenim Američkim Državama, i svi su rezervirani, pa će zainteresirani svoju Miatu morati potražiti na drugim kontinentima! Cijena Mazde MX-5 RF Miata starta sa 34.995 američkih dolara, a ona će rasti ovisno o paketu opreme.

Novosti s predstavljanja modela Mazda Miata u Chicagu 1989. godine pogodile su automobilski svijet poput bombe. Izvorno namijenjeno za tržišta SAD-a i Japana, ovo vozilo je izazvalo tako jako uzbuđenje koje se doslovno prelilo preko Atlantika u Europu, a Mazda nije bila u mogućnosti isporučiti dovoljan broj vozila iz Japana kako bi zadovoljila globalnu potražnju. Očajnički željni ovog vozila, europski MX-5 fanatici dosjetili su se različitih varijanti samostalnog uvoza u Europu. Do današnjih dana ovi se modeli mogu prepoznati po logotipu Miata na stražnjoj strani - simbolu koji se čini poput članstva u tajnoj udruzi!

Mato Pavličević
// Obljetnica //
DO SADA Dobila više od 130 nagrada
Od samog lansiranja prve Mazde MX-5 prije 30 godina, ovaj je roadster doslovno zasipan nagradama, više od 130 do danas. Većina se ovih nagrada odnosi na izvanredne količine užitka u vožnji ovoga automobila, no i na njegov dizajn, izuzetnu isplativost kupnje, njegovu pouzdanost i visoku vrijednost pri ponovnoj prodaji. Nema sumnje da će i jubilarac osvojiti neku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana