Regija
USKORO IDE NA E-DRAŽBU

Za dom u Breznici zainteresiran je i Jako Andabak
Objavljeno 30. srpnja, 2019.
U Sunce koncernu tu vide priliku za turizam, hotele ili za nastavak priče započete u Bizovcu
BREZNICA ĐAKOVAČKA

Nakon što je utvrđena vrijednost kompleksa nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj – 7,62 milijuna kuna, čeka se rješenje o njegovoj prodaji. Budući da je dio nekretnina opterećen razlučnim pravima vjerovnika, i to Addiko bank, prodaja ove nekretnine ići će preko e-dražbe, preko Fine. S obzirom na to da rješenje o prodaji slijedi nakon 1. travnja, e-dražba, ističe Snježana Sudarević, stečajna upraviteljica Zdravstvene ustanove za zadravstvenu njegu i rehablitaciju u kući Vesne Veger d.o.o. u stečaju, čiji je dio i dom u Breznici, ide uz novinu da se dražba produžuje za 10 minuta od posljednje ponude. Time se žele izbjeći dosad uočene anomalije e-dražbi, gdje bi zainteresirani čekali doslovce zadnje minute, a umjesto najbolje ponude, presudio bi najbrži prst, brzina internetske veze i sl.

Tko god da ovaj kompleks kupi, dočekat će ga niz (smještajnih) građevina novijeg i starijeg datuma, pa i onih zrelih za rušenje, pomoćnih zgrada, bazen, pa i četiri izvora sumporne vode, za čije korištenje novi vlasnik s državom zaključuje ugovor o koncesiji. Sudarević potvrđuje da već postoji interes za kupnju.

- S obzirom na postojeće sadržaje, razvoj kompleksa, uz novog vlasnika, može teći u tri smjera – uz dosadašnju djelatnost, kao starački dom ili u smjeru turizma - kaže Sudarević. Osim što pojedini Đakovčani iskazuju zanimanje za kupnju Breznice, interes prelazi đakovačke okvire. Jer zainteresiranost za kupnju brezničkog kompleksa potvrđuju jučer i u Sunce koncernu d.d. Jake Andabaka, koji je u Slavoniji već vlasnik Bizovačkih toplica, a u Đakovu je sjedište njegove tvrtke Sunčane šume. U Koncernu zasad za Breznicu samo kažu kako razmišljaju da li da budućnost kompleksa ide u pravcu turizma, odnosno hotela, ili će to biti nastavak priče započete u Bzovačkim toplicama pa da slijedi njezino proširenje.

- Realno, ideja postoji - kažu u Sunce koncernu, koji upravo radi na okrupnjavanju svojih kompanija u koncern. Jako Andabak već je obišao brezničku nekretninu, čime se i osobno mogao uvjeriti u njezino stanje, mogućnosti, ali i uronjenost u prekrasnu prirodu tog, prema mišljenju mnogih najljepšeg, kraja Đakovštine. Općina Levanjska Varoš i cijela Đakovština s pozornošću prate sudbinu ovog kompleksa, nekadašnje kupke, zbog izvora sa sumpornom vodom bivše omiljene lječilišne destinacije koja je otišla u povijest zajedno s PIK-om Đakovo, a u čijem je okrilju djelovala. Starije generacije rado se sjećaju odlazaka u kupku, ljekovitih svojstava njezine sumporne vode, odmora i zabave koju je pružala, njezine ljetne terase, hotela, bazena, hladovine borove šume... Interes iz Đakova počiva na viziji da se tu otvori starački dom. Kako god, mještani varoškog kraja u novom vlasniku doma vide - poslodavca.
Suzana Župan
7,62

milijuna kuna vrijednost je na koju je procijenjen bivši dom za psihički bolesne odrasle osobe
Dom zatvoren već sedam godina
Vesna Veger zdravstvenu je ustanovu osnovala 1994., a potom vlasnički ulazi u breznički kompleks koji s vremenom postaje Dom za psihički bolesne odrasle osobe. Bivša ministrica Milanka Opačić zatvara ga zbog ozbiljnih propusta u radu u rujnu 2012., kada ima 129 korisnika. Vesna Veger tragično umire 2008., a ustanovu i dom preuzima njezina kći, koju je zatekla i odluka o njegovu zatvaranju. Nakon premještaja i posljednjeg korisnika, Dom je do danas, sedam godina, zatvoren, da bi prije dvije godine, kao dio Zdravstvene ustanove, otišao u stečaj.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike