Osijek
ZAVOD ZA STANOVANJE

Pričuva: Opomene neplatišama stigle su na čak 5762 adrese!
Objavljeno 30. srpnja, 2019.
S pomoću opomena i nagodbi Zavod za stanovanje postigao je ukupnu naplativost pričuve od 92 posto

U prvih šest mjeseci 2019. godine Zavod za stanovanje poslao je čak 5762 opomene zbog neplaćanja pričuve suvlasnicima stambenih zgrada pod svojim upravljanjem! To i ne čudi kada se uzme u obzir da je teško naći stambenu zgradu bez bar jednog neplatiše.

No s obzirom na efikasan sustav naplate od dužnika, iz Zavoda izvještavaju kako su u većini slučajeva za naplatu dugovanja opomene ipak dovoljne te da naplativost dugovanja za pričuvu iz godine u godinu raste. "Zavod je u ime i za račun suvlasnika stambenih zgrada na upravljanju, i kada je u pitanju ugovorna i prinudna uprava, tijekom 2018. godine pokrenuo ukupno 881 postupak prisilne naplate dugovanja, te su u prvih šest mjeseci 2019. godine poslane 5762 opomene. No važno je istaknuti i da Zavod u okviru svoje naknade besplatno zastupa suvlasnike u pogledu prisilne naplate sredstava zajedničke pričuve, te je u odnosu prema prethodnoj godini naplativost pričuve povećana za sedam posto i iznosi iznimno visokih 92 posto. Također, potrebno je naglasiti da se u ostalom postotku nalaze predmeti koji su u postupku prisilne naplate preko javnih bilježnika, odnosno sudova, i u konačnici će biti naplaćeni zajedno s troškovima sudskog postupka i zakonskim zateznim kamatama. Na taj način potraživanja suvlasnika od dužnika ne mogu otići u zastaru", kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, čiji je sustav naplate dugovanja postavljen tako da se suvlasnicima izlazi u susret kako bi što lakše podmirili svoja dugovanja mimo sudskih postupaka.

"Zakon dopušta uz određene zakonske pretpostavke - suglasnost suvlasnika, odnosno predstavnika suvlasnika - da se sporno dugovanje doprinosa sredstava zajedničke pričuve podmiri u više rata u okviru izvansudske nagodbe. Naravno, uključujući pri tome glavno potraživanje, javnobilježničke, odnosno sudske troškove i pripadajuće zakonske zatezne kamate. Na ovaj način izlazimo u susret i suvlasnicima koji redovito uplaćuju doprinos sredstava zajedničke pričuve s obzirom na to da sporna dugovanja ne ulaze u zastaru, zatim suvlasnici nemaju troškova zastupanja od strane odvjetnika jer ih Zavod zastupa u postupcima prisilne naplate bez ikakvog troška, osiguravaju se novčana sredstva za normalno funkcioniranje i održavanje same zgrade dok se dužnicima omogućava u opravdanim razlozima obročna otplata dugovanja u skladu sa zakonom", objašnjava Bodražić.

Iz Udruženja stanara ističu pak kako je jedan od najčešćih razloga zašto suvlasnici postanu dužnici za pričuvu to što mnogi misle kako računi za pričuvu pripadaju među režijske troškove s jednogodišnjom zastarom. No tomu nije tako. Zastara za troškove pričuve je tri godine, a generalnu kontrolu naplativosti upravitelji provode bar jednom u šest mjeseci. Tako da prva opomena za dugovanje stiže već šest mjeseci od nastalog duga, a ako se po opomeni dug ne plati, uskoro slijedi ovrha.

Ivana Solar
Najproblematičniji suvlasnici
Neplatiše pričuve s kojima je tradiconalno najviše problema i koje je teško otkriti su investotori stambenih zgrada, kao i osobe koje u novogradnji imaju više praznih stanova ili poslovnih prostora. Dok prvi ne prijavljuju zgrade u sustav Grada ili odbijaju plaćati pričuvu za neprodane “kvadrate”, drugi pak smatraju kako se pričuva ne mora plaćati ako prostor ne koriste.
prosjek
U SVAKOJ ZGRADI BAR

JEDAN NEPLATIŠA
92

posto iznosi naplativost pričuve, što je 7 % više nego godinu prije
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike