Regija
TRAJE BORBA DJEVOJČICE IZ ČRNKOVACA

Lorena na rekonstrukciju čeljusti ponovno mora u listopadu
Objavljeno 26. srpnja, 2019.
Izvadit će joj djelić kosti iz rebra i ugraditi ga u vilicu, zajedno sa specijalnom oprugom
ČRNKOVCI - Mali borac Lorena Amidžić iz Črnkovaca, koja je svojom neobičnom životnom pričom dirnula srca brojnih ljudi i koja je nedavno proslavila drugi rođendan, i dalje se bori za normalan život - potvrdila nam je njezina majka Anamaria Vidmar Amidžić. Majka dodaje kako cijela njihova obitelj već gotovo godinu i pol neprestano živi na relaciji Črnkovci - Linz, gdje Lorena odlazi na nove operativne zahvate, zahvate rastezanja čeljusti, ali i stalne kontrole kako bi zdravstveno stanje prve djevojčice u Hrvatskoj i Europi rođene s dijagnozom sraslih čeljusti bilo pod kontrolom.O njoj na jednoj od najprestižnijih svjetskih klinika, Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie u Austriji, neprestano brine vrstan liječnički specijalistički tim na čelu s prim. dr. Mihaelom Malekom. On je Loreni od prosinca 2017. godine do danas izveo tri operacije razdvajanja čeljusti. Posljednja u tom nizu bila je operacija u svibnju ove godine, uslijedilo je pet zahvata rastezanja čeljusti na koje su Amidžićevi Lorenu vodili svakog tjedna u dnevnu bolnicu i istog se dana vraćali kući.

- Ono što nas u ovoj priči sve fascinira jest činjenica da ona sve to iznimno hrabro, mirno i stoički podnosi: od vožnji do Austrije i nazad preko boravka u bolnici, zahvata i svih ostalih terapija. Osim toga, ona odlično napreduje, živahna je i zainteresirana za svijet oko sebe i stalno s osmijehom kojim sve osvaja - kaže mama Anamaria te dodaje kako će sada kraće vrijeme imati stanku od odlazaka u Austriju, a onda ih u listopadu ove godine čeka novi zahvat.

- Sredinom listopada Lorena je naručena na novu operaciju kojom će joj raditi korekciju čeljusti. Naime, kako ona stalno raste i razvija se, da bi se omogućio normalan razvoj čeljusti, liječnici joj planiraju raditi rekonstrukciju vilice na način da će joj izvaditi djelić kosti iz rebra i ugraditi ga u vilicu. Uz to, kako bi joj nakon toga vilica bila što fleksibilnija, jer se sada povremeno koči, najavili su i ugrađivanje specijalne opruge u čeljust koja će to omogućiti - pojašnjava mama najavljeni operativni zahvat. S obzirom na to da je riječ o poprilično zahtjevnoj operaciji, Lorena će tada u bolnici morati ostati bar tri tjedna, a i nakon toga zasigurno će trebati posebne rehabilitacije budući da je nemoguće predvidjeti tijek oporavka kod tako malog djeteta.

Lidija Aničić
Pomaže HZZO i prikupljene donacije
Mama Anamaria, koja je svojim pozivim u pomoć krajem 2017. senzibilizirala i ujedinila hrvatsku javnosti u želji da pomogne svom djetetu rođenom s rijetkom anomalijom sraslih čeljusti kakvih je zabilježeno svega šest u svijetu, kaže i da im je u njihovim zahtjevima oko sufinanciranja dosadašnjih operacija i dijela zahvata rastezanja čeljusti HZZO redovito izlazio u susret. No kako su u posljednje vrijeme bili prisiljeni često ići na ove zahvate te nije bilo vremena za odrađivanje procedure s HZZO-om, dobar dio su i sami sufinancirali zahvaljujući prikupljenim sredstvima od donacija, za koje Amidžićevi nisu ni slutili da će im trebati toliko dugo i u tolikom iznosu, zbog čega su još više zahvalni svim ljudima dobra srca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike