Regija
TRAJE BORBA DJEVOJČICE IZ ČRNKOVACA

Lorena na rekonstrukciju čeljusti ponovno mora u listopadu
Objavljeno 26. srpnja, 2019.
Izvadit će joj djelić kosti iz rebra i ugraditi ga u vilicu, zajedno sa specijalnom oprugom
ČRNKOVCI - Mali borac Lorena Amidžić iz Črnkovaca, koja je svojom neobičnom životnom pričom dirnula srca brojnih ljudi i koja je nedavno proslavila drugi rođendan, i dalje se bori za normalan život - potvrdila nam je njezina majka Anamaria Vidmar Amidžić. Majka dodaje kako cijela njihova obitelj već gotovo godinu i pol neprestano živi na relaciji Črnkovci - Linz, gdje Lorena odlazi na nove operativne zahvate, zahvate rastezanja čeljusti, ali i stalne kontrole kako bi zdravstveno stanje prve djevojčice u Hrvatskoj i Europi rođene s dijagnozom sraslih čeljusti bilo pod kontrolom.O njoj na jednoj od najprestižnijih svjetskih klinika, Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie u Austriji, neprestano brine vrstan liječnički specijalistički tim na čelu s prim. dr. Mihaelom Malekom. On je Loreni od prosinca 2017. godine do danas izveo tri operacije razdvajanja čeljusti. Posljednja u tom nizu bila je operacija u svibnju ove godine, uslijedilo je pet zahvata rastezanja čeljusti na koje su Amidžićevi Lorenu vodili svakog tjedna u dnevnu bolnicu i istog se dana vraćali kući.

- Ono što nas u ovoj priči sve fascinira jest činjenica da ona sve to iznimno hrabro, mirno i stoički podnosi: od vožnji do Austrije i nazad preko boravka u bolnici, zahvata i svih ostalih terapija. Osim toga, ona odlično napreduje, živahna je i zainteresirana za svijet oko sebe i stalno s osmijehom kojim sve osvaja - kaže mama Anamaria te dodaje kako će sada kraće vrijeme imati stanku od odlazaka u Austriju, a onda ih u listopadu ove godine čeka novi zahvat.

- Sredinom listopada Lorena je naručena na novu operaciju kojom će joj raditi korekciju čeljusti. Naime, kako ona stalno raste i razvija se, da bi se omogućio normalan razvoj čeljusti, liječnici joj planiraju raditi rekonstrukciju vilice na način da će joj izvaditi djelić kosti iz rebra i ugraditi ga u vilicu. Uz to, kako bi joj nakon toga vilica bila što fleksibilnija, jer se sada povremeno koči, najavili su i ugrađivanje specijalne opruge u čeljust koja će to omogućiti - pojašnjava mama najavljeni operativni zahvat. S obzirom na to da je riječ o poprilično zahtjevnoj operaciji, Lorena će tada u bolnici morati ostati bar tri tjedna, a i nakon toga zasigurno će trebati posebne rehabilitacije budući da je nemoguće predvidjeti tijek oporavka kod tako malog djeteta.

Lidija Aničić
Pomaže HZZO i prikupljene donacije
Mama Anamaria, koja je svojim pozivim u pomoć krajem 2017. senzibilizirala i ujedinila hrvatsku javnosti u želji da pomogne svom djetetu rođenom s rijetkom anomalijom sraslih čeljusti kakvih je zabilježeno svega šest u svijetu, kaže i da im je u njihovim zahtjevima oko sufinanciranja dosadašnjih operacija i dijela zahvata rastezanja čeljusti HZZO redovito izlazio u susret. No kako su u posljednje vrijeme bili prisiljeni često ići na ove zahvate te nije bilo vremena za odrađivanje procedure s HZZO-om, dobar dio su i sami sufinancirali zahvaljujući prikupljenim sredstvima od donacija, za koje Amidžićevi nisu ni slutili da će im trebati toliko dugo i u tolikom iznosu, zbog čega su još više zahvalni svim ljudima dobra srca.
Možda ste propustili...

NOVOOSNOVANA UDRUGA ZA SAVJETOVANJE

Reto centar velika pomoć ovisnicima

KONTINENTALNI ISTOK HRVATSKE

Sve boje Slavonije, Baranje i Srijema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVUČENA ODLUKA O ZADUŽENJU

Dva vijećnika HDZ-a
priklonila su se oporbi

2

RADOVI NA DC55 PRI KRAJU

Vozači tvrde da je cesta
znatno uža nego prije

3

RUŠE OBJEKT KOJI JE U RATU ČUVAO ŽIVOTE

Vukovarci će na mjestu skloništa izgraditi trg