Sport
SRAMOTA I BLAMAŽA

Savez htio Zagreb, natjecanje
ipak u Osijeku, pa hrvatski
strijelci ne dolaze?!
Objavljeno 24. srpnja, 2019.
U šest natjecateljskih dana predstavit će se natjecatelji(ce) iz 49 zemalja, ali ne i iz Hrvatskie!
Sutra u Osijeku počinje IPC Svjetski kup u streljaštvu, koji traje do 30. srpnja. Treći put se to natjecanje održava u gradu na Dravi, koje će u ovom izdanju ponuditi kompletan program. Znači, pucat će se zračnim i malokalibarskim oružjem, a prvi put će osobe s invaliditetom gađati i leteće mete - trap. U šest natjecateljskih dana u NŠD-u Gradski vrt i na Pampasu predstavit će se natjecatelji(ce), njih 250-ak (dvostruko više ako računamo i prateće osoblje), iz 49 zemalja, s gotovo svih kontinenata. Broj zemalja sudionica trebao je biti okrugao, ali na natjecanju u Hrvatskoj neće nastupiti, pazite sad - domaći predstavnici!

Ne znamo za slučaj da je na nekom međunarodnom natjecanju, u bilo kojem sportu, izostao nastup domaćih snaga, ali pokazalo se da je i to moguće. Osijek je druga i posljednja ovogodišnja postoja IPC Svjetskog kupa, prva je bila Al Ain. Ono što je zanimljivo jest to da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sredinom veljače nastupio i hrvatski kvartet. Neki normalan slijed događaja nagovijestio bi da će taj broj za srpanj i SK na domaćem terenu biti povećan, ali ništa od toga. Koji su razlozi što hrvatski strijelci neće na osječku vatrenu linjiju, upitali smo i Marija Sačera, predsjednika Hrvatskog steljačkog saveza osoba s invaliditetom (HSSOINV).

- Moram naglasiti da mi je žao što naših strijelaca neće biti na ovom svjetskom kupu, a razlog je to što smatramo da je ovdje riječ o natjecanju koje nije provedeno u zakonskim okvirima. Zakon o športu jasno kazuje da se međunarodna natjecanja moraju organizirati u suradnji sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom, koji je kao istanca u ovom slučaju preskočen od Međunarodnog paraolimpijskog komitea (IPC). To u prethodna dva svjetska kupa u Osijeku nije bio slučaj, bili smo uključeni u organizacijski odbor, ali ovaj je put IPC direktno ponudio domaćinstvo GSD-u Osijek 1784, koji ga je i prihvatio - kaže predsjednik HSSOINV-a, koji je naglasio da našim strijelcima nije zabranjen dolazak na SK, ali to mogu ostvariti o vlastitiom trošku.

U GSD-u Osijek 1784 ističu da nisu nikoga molili, niti su aplicirali za dobivanje domaćinstva. Bila je to želja IPC-a, koji je bio iznimno zadovoljan kako su strijelci-invalidi ovdje dočekani i u kakvim su uvjetima pucali i boravili 2015. i 2017. godine.

Bilo kako bilo, ovo je velika blamaža, koja se vjerujemo mogla izbjeći, jer vremena je bilo. Osijek je, naime, kao domaćin bio istaknut još prošle godine, ali navodno je želja u našem savezu bila da se drugi IPC SK u 2019. godini održi u Zagrebu. HPO je na kraju dao nužno odobrenje za organizaciju predstojećeg svjetskog kupa Osijeku (valjda je onda sve bilo prema propisima), na kojem će nastupiti predstavnici iz 29 europskih zemalja, 13 azijskih, tri iz Sjeverne Amerike, po dvije iz Australije i Oceanije, kao i iz Južne Amerike. Tu je čak i jedna afrička reprezentacije, a nema Hrvatske. Sramotno i ne ponovilo se. N. Benčina

Nino Benčina
Za sve što mislimo da je nemoguće, u Hrvatskoj je itekako moguć. Apsurd prati i IPC Svjetski kup u streljaštvu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike