Osijek
"UTORKOM I SRIJEDOM DARUJEMO" NA GLAVNOJ TRŽNICI

Donirajte višak hrane za sve sugrađane u potrebi!
Objavljeno 23. srpnja, 2019.

Tržnica Osijek od utorka, 23. srpnja, krenula je s novim programom pod nazivom "Utorkom i srijedom darujemo", kojim se prikuplja hrana za sve ljude u potrebi. Voditeljica tog projekata, Renata Čepo, kaže kako je ovo nastavak uspješnog projekta "Domaća hrana za domaće ljude", kojim se nastoji osvijestiti zajednicu o problemu odbačene ili suvišne hrane.


"Spomenutu akciju nastavljamo svakog utorka i srijede, a zainteresirani proizvođači, trgovci, pa i građani, moći će donirati viškove hrane. Sve ono što se može iskoristiti i od naših prodavača na tržnici trebalo bi ostaviti za ljude u potrebi, a prema našim analizama, 30 posto proizvođača smatra da ostaje viškova hrane, međutim oni to ili podijele poznanicima ili zbrinu na neki drugi način. Ipak, vjerujem da su svi voljni donirati, samo je potrebno organizirati više ovakvih akcija‘‘, dodala je Čepo.


Hrana prikupljena utorkom donirat će se Humanitarnoj udruzi "Rijeka ljubavi", uime koje je predsjednica Štefica Čučak pozvala sve sugrađane, male proizvođače i trgovačke lance da pomognu obiteljima slabijeg imovinskog stanja. "Ovdje se mogu donijeti svi prehrambeni proizvodi, a trgovci mogu donirati i hranu pred istekom roka trajanja na osnovi čega će dobiti povrat poreza, za što mnogi još uvijek ne znaju. Cilj nam je nestanak gladi u našem gradu jer mnogi pojedinci i dalje nemaju bar jedan topli obrok dnevno. Svu prikupljenu hranu podijelit ćemo u srijedu (24. srpnja) od 10 sati‘‘, istaknula je Čučak.


Jedna od onih koja je svojom donacijom odlučila pomoći svojim sugrađanima u socijalnoj potrebi je i Ksenija Cvetko iz čepinskog OPG-a Liović, koji su već nekoliko puta donirali šampinjone "Rijeci ljubavi". "Kod proizvodnje ponekad zna ostati višak, tako da smo se odlučili darovati ga i nadamo se i daljoj suradnji s humanitarnim organizacijama jer je uvijek bolje donirati nego primati‘‘, zaključila je Cvetko. S ovom lijepom gestom složio se i jedan od prodavača na tržnici koji je dodao kako viškova hrane ima, a na ovaj način ona nađe svoj put do svih onih kojima je pomoć potrebna te je dodao da je i on spreman uključiti se donacijom u budućnosti. Što se tiče rezultata, ukupno je prikupljena 1,5 tona hrane, koju su većinom donirali veliki trgovački lanci, a čak 300 kilograma su donacije proizvođača s tržnice u vidu različitog voća i povrća.
Srijedom će na Eko trgu od 11 do 13 sati doniranu hranu prikupljati Kršćanska humanitarna udruga "Putevi milosti".
Ema Nenadić
Trgovački lanci mogu dobiti povrat poreza na doniranu hranu, a proizvođači na tržnici zbrinuti viškove
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike