Svijet
BUNA ZBOG DJEVICE MARIJE

Ateistički Prag ne želi pozlaćeni kip u centru
Objavljeno 24. srpnja, 2019.
Od 10,6 milijuna stanovnika Češke njih čak 8,6 milijuna izjašnjava se ateistima ili se o vjeri ne želi izjasniti

Planovi da se u središtu Praga ponovo podigne barokni stup s pozlaćenim kipom Djevice Marije na vrhu izazvali su vjerske kontroverze u Češkoj, europskoj zemlji s najmanje religioznih. Skupina katolika i povijesnih entuzijasta nada se da će podignuti repliku izvornog spomenika, podignutog 1650. i srušenog 1918., na Staromestskim namestima, središnjem trgu praškog Starog grada.

Nedugo nakon pada komunizma, 1989., mjesni katolici i skupina povjesničara osnovala je Savez za obnovu marijanskog spomenika. Kipar Petr Vana izabran je za autora i iduća dva desetljeća proveo je radeći na projektu. Na izvornom stupu visokom 15 metara, podignutom 1650., stajala je pozlaćena Djevica Marija baroknog kipara Jana Bendla. Bio je to spomenik u čast praškim braniteljima od nadiruće protestanstke švedske vojske na kraju Tridesetogodišnjeg rata. No u očima običnih Čeha spomenik je simbolizirao nasilnu habsburšku rekatolizaciju zemlje, koja se ponosila vjerskim reformatorom Janom Husom, spaljenim kao heretikom 1415. Samo nekoliko dana nakon što je Čahoslovačka stekla neovisnost o umirućoj Austro-Ugarskoj, svjetina predvođena anarhistom Frantom Sauerom srušila je stup uzvikujući "Dalje od Beča, dalje od Rima". Mnogi Česi tada su okrenuli leđa Katoličkoj Crkvi.

“Taj stup bio je simbol vjerske netolerancije”, kazao je jedan od protivnika projekta Jan Vano. Vjernici su sada u Češkoj manjina. Od 10,6 milijuna stanovnika 8,6 milijuna izjašnjava ih se ateistima ili se na popisima stanovništva ne želi izjasniti o vjeri.

Hina
Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike