Osijek
STANOVA ZA NAJAM MALO, CIJENE SVE VIŠE

Dobar se namješten stan u Osijeku iznajmi za pola sata
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Najam namještenog stana do 50 m2 penje se do 2000 kn bez režija

Oglas za najam dvosobnog moderno namještenog stana od 55 četvornih metara u zgradi s gradskim centralnim grijanjem, kabelskom televizijom, ultrabrzim internetom i dizalom u centru Donjeg grada, po cijeni od dvije tisuće kuna mjesečno, samo je prvog dana oglašavanja imao tisuću pregleda u oglasniku, te je stan iznajmljen u roku od sat vremena, pa su oglašivači istog dana do večeri zbog neprekidne zvonjave telefona oglas morali skinuti s web-stranice.
Zaključak i najmodavaca i najmoprimaca je jednak, urednih stanova u održavanim zgradama, po prihvatljivim cijenama, u Osijeku gotovo da nema, a najamnine stalno rastu. "Gotovo sam pet mjeseci tražio stan za najam. Ispod 200 eura ne možete naći ništa normalno, sve su to šupe i slično. Gotovo je nevjerojatno što sve ljudi pokušavaju iznajmiti. Kada se pojavi pristojan namješten stan, on se iznajmi u roku od pola sata do sat vremena i prava je lutrija dobiti ga. Na kraju sam našao jednosoban stan u širem centru grada od 35 četvornih metara po cijeni od 1300 kuna plus režije. Iz tog je stana podstanar izišao samo dva sata prije nego što sam ga ja unajmio", priča za naš list Osječanin Mario Drljek.
Na to da cijene najma stanova u velikim gradovima rastu svake godine, nedavno su upozorili i pojedini političari, a pojavio se i podatak kako je lani najamnina u Zagrebu narasla za 8,5 posto, u Rijeci za 7,7 posto, a u Splitu za 3,4 posto. Za tim gradovima znatno ne zaostaje ni Osijek. Takva situacija pojašnjava Eurostatovu statistiku, prema kojoj od 70 do 80 posto mladih od 18 do 34 godine u Hrvatskoj i dalje živi s roditeljima. Jedan od razloga pomanjkanja stanova za najam na tržištu je i činjenica da je najam velikog broja praznih stanova prenamijenjen s mjesečnog u najam u turističke svrhe. Većina je europskih država taj problem riješila regulacijom tog tržišta, posebice kad se govori o Airbnbu i Bookingu, ograničivši broj dana koliko se ti stanovi smiju iznajmljivati, ili prenamjenom prostora iz stambenog u onaj za turističke sadržaje. Jedan od razloga što stanarine u Osijeku nisu bitno niže od onih u Zagrebu činjenica je da se Osijek profilirao kao studentski grad.
Tako se, konkretno, u ponedjeljak na najpoznatijem web-oglašivaču u najam nudila 81 nekretnina s osječkog područja. No tu se se istodobno našli i soba za studente po početnoj cijeni od 500 kuna, dvorišni stanovi od 45 četvornih metara za koje se traži iznos od 1000 kuna, stanovi u Josipovcu i Tenji za koje se traži već i 1800 kuna, kao i veći stanovi u centru grada, kojih nema ispod 3000 kuna bez režija. Najskuplji stan koji se u ovom trenutku nudi u toj oskudnoj ponudi onaj je od 90 četvornih metara u strogom centru grada s garažom, po cijeni od čak 5000 kuna mjesečno bez režija. Ipak, taj stan traži najmoprimca još od svibnja.

Nefreteta Z. Eberhard

Kuća u Zagrebu od 5000 € mjesečno
Možda je još veći problem nego u Osijeku unajmiti nekretninu u Zagrebu, koji je postao jedna od najpopularnijih europskih turističkih destinacija. Tako se stanovi u Zagrebu nude od 30 do 100 eura za dnevni najam po osobi. Mjesečni je najam nemoguće naći ispod 100 eura po osobi, ali riječ je mahom o stanovima na zagrebačkoj periferiji i s, primjerice, grijanjem na struju. Cijena jednosobnih stanova ili garsonijera kreće se od 200 do 500 eura mjesečno, ovisno o poziciji, opremljenosti i uređenju stana. Stanovi veće kvadrature – od 40 do 80 m2 - odnosno dvosobni i trosobni stanovi, iznajmljuju se po cijeni od 500 do 1000 eura, a najviše takvih nekretnina iznajmljuje se na području Centra, Črnomerca i Maksimira. Najamnina za kuću u Zagrebu kreće se od 1800 do 2000 eura. Vilu na Tuškancu s deset soba, bazenom, tenis-terenima i dvorištem, ali bez namještaja moguće je unajmiti za 10.000 eura. Slična je situacija i u Splitu, gdje možete birati između peterosobne vile na Mejama za 5000 eura mjesečno i četverosobne vile na Mejama za 6500 eura mjesečno.

Najčitanije iz rubrike