Sport
RUKOMETNO SP ZA JUNIORE

Hrvatska u osmini finala na Island
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija s prvog će mjesta skupine C krenuti u osminu finala Svjetskog prvenstva koje se održava u Španjolskoj. Nakon što su prethodno nanizali pobjede protiv Kosova, Brazila, Mađarske i Bahreina, izabranici Davora Dominikovića jučer su u Pontevedreu u izravnom ogledu za prvo mjesto svladali i Portugal 32:30 (16:14). Tako će u srijedu u osmini finala igrati protiv Islanda, koji je zauzeo četvrto mjesto u skupini D.


Portugalcima su pripale početne minute utakmice (2:0, 3:1), u kojima je Valerio brzo skupio tri obrane, no istom mu je mjerom na našim vratima uzvratio Ivan Ereš. Vrlo brzo Hrvatska je preuzela kontrolu nad susretom, najprije je Filip Vistorop s dva uzastopna pogotka u 7. minuti donio prvo izjednačenje (3:3), a dvije minute potom isto je učinio i Fran Mileta za prvo hrvatsko vodstvo (5:4). Od tada ga više nisu ispuštali, a odličnim reakcijama u obrani te ukradenim loptama serijom 3-0 u 13. su odmaknuli na 9:6 te još propustil napad za “plus četiri”. To što im nije uspjelo tada, pošlo im je za rukom u 20. kada je Josip Šarac zaključio novu mini seriju 3-0 za 13:9. Portugalci su potom iskoristili isključenje Tomislava Špruka za smanjivanje zaostatka, nije potom ni Mileta iskoristio sedmerac, pa se Portugal približio na 14:13 (28.) i imao napad za izjednačenje. To je spriječio novom obranom Ereš, da bi u posljednjim sekundama Šarac osigurao dva gola viška na poluvremenu.
Nastavak je Hrvatska otvorila "blitzkriegom", s četiri uzastopna pogotka u 34. minuti povela 20:15 i natjerala portugalskog izbornika na ranu minutu odmora. Nije to previše pomoglo Portugalcima, jer su naši juniori bez problema pratili brzi ritam postizanja pogodaka, u kojima su obrane bile samo statisti. Držali su naši mladi rukometaši tri-četiri pogotka prednosti i kada su u 46. minuti imali 28:24, činilo se kako će mirno privesti susret kraju. No, uslijedila je kriza realizacije, u sljedećih desetak minuta zabili smo samo jednom, pa je Portugal kod 29:27 imao nekoliko napada, i to s igračem više za približavanje na "minus jedan". Ipak, uspješno smo se obranili, Šarac je potom s igračem manje zabio za 30:27 u 57. minuti te je Hrvatska do kraja sačuvala petu uzastopnu pobjedu. Šarac je bio najefikasniji s devet pogodaka te je proglašen igračem utakmice, Vistorop i Ivan Martinović zabili su po sedam, a Ivan Ereš skupio je devet obrana. Kod Portugala najefikasniji su bili Diogo Silva (8) i Andre Gomes (5), a Diogo Valerio je imao devet obrana. G. Roguljić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike