Regija
GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Mijenjaju prostornu dokumentaciju kako bi udovoljili ulagaču
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Grad Županja kreće u postupak kojim će se investitoru omogućiti gradnja gerontološkog centra s hotelom
ŽUPANJA

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća bila je samo jedna točka dnevnog reda - razmatranje pisma namjere za gradnju gerontološkog centra s hotelom, s obzirom na buduće potrebne aktivnosti za izmjenu prostorno-planske dokumentacije.

Na adresu Grada prije desetak dana poslao ga je dugogodišnji poduzetnik Kiril Žmura, koji je sa suradnicima obišao Županju i potencijalne lokacije koje bi mu odgovarale za realizaciju investicije vrijedne između 10 i 12 milijuna eura. Zainteresiran je za kupnju zemljišta ukupne površine 140.805 četvornih metara u blizini županjskih Poloja i bivše ciglane. Ondje namjerava sagraditi dva namjenska objekta, jedan specijaliziran za smještaj i njegu starih i bolesnih osoba, a drugi otvorenog tipa, namijenjen prije svega za potrebe boravka članova obitelji i prijatelja kada dolaze u višednevni posjet korisnicima centra, ali i za druge goste, turiste, poslovne ljude i putnike. Gerontološki centar bio bi kapaciteta 250 stalnih korisnika, a hotel s četiri zvjezdice otvorenog komercijalnog tipa i sadržavao 70 smještajnih jedinica, otvoreni i zatvoreni bazen i konferencijsku dvoranu. Investicija bi trebala otvoriti 70 do 100 radnih mjesta. Većina zemljišta za koje je iskazan interes u državnom je vlasništvu, no već je i ranije, nakon što je lani u studenome ministar državne imovine posjetio Županju, podnesen zahtjev i čeka se odluka Vlade o darivanju zemljišta Gradu.

Razlog sazivanja izvanredne sjednice pojasnio je gradonačelnik Davor Miličević.

- Da ne bismo čekali sjednicu Vijeća planiranu za rujan, procijenio sam bi da bi bilo dobro da uđemo u postupak za izmjene i dopune postojeće prostorno-planske dokumentacije, a onda ćemo donositi odluku o prodaji zemljišta, cijeni i drugim pojedinostima. Bitno je ući u postupak, ne gubiti vrijeme i stvoriti potrebne preduvjete za gradnju. Sličan objekt, kako su nam rekli, sagradili su i u Novom Sadu, vrijedan je između 10 i 12 milijuna dolara, a realiziran je putem nekog američkog fonda. Svakako ćemo provjeriti njihov bonitet, a o svim daljnjim aktivnostima raspravljat ćemo na Gradskom vijeću - kazao je Miličević, dodavši da pristižu i upiti drugih investitora zainteresiranih za Županju.

Iako je predloženi zaključak o pokretanju postupka za izmjene i dopune postojeće prostorno-planske dokumentacije Grada Županje prihvaćen jednoglasno, prethodila mu je burna rasprava. Nezavisni vijećnik Željko Džoić dao je potporu, ali je podsjetio na neke ranije prodaje gradskog zemljišta za investicije koje nikada nisu realizirane i nisu otvorile nijedno radno mjesto. Zanimalo ga je tko je zapravo investitor ovoga projekta, a ne pregovarač, zbog same ozbiljnosti razgovora i pregovora te je pozvao na razboritost, oprez i odgovornost. Čudna mu je, napominje, i sama lokacija projekta i namjera da netko ulaže milijune u blizini aktivnog deponija otpada. Miličević je kazao da je investitor, koji je svojedobno imao i poslovni subjekt u Cerni, nedavno bio u Gradu na razgovorima, obišao je i druge lokacije i odlučio se za navedenu. Dodao je da će deponij u dogledno vrijeme biti zatvoren i da to neće biti problem. Vijećnik Josip Gregorović dao je potporu u ime SDP-a, ustvrdivši da je investicija na tragu onoga za što su se i sami zauzimali. Nezavisnog vijećnika Mladena Hubera zanimalo je koliko će zaključak koji donose koštati Grad te je kritizirao način na koji je napisano pismo namjere.

Nezavisni Ivica Šarić podržao je zaključak, ali poručio da od investitora traži garanciju i određene rokove.

Marija Lešić Omerović
Afirmativno prema investitorima
Gradonačelnik Miličević ustvrdio je da prema investitorima treba ići afirmativno i raditi u dobroj namjeri. Jedna od osnovnih pretpostavki za dolazak investitora je zemljište, koje im lokalna jedinica treba osigurati, a ne sve dočekivati “na nož”. Istaknuo je kako drugi gradovi i općine čine sve kako bi privukli ulaganja, zemljište daju za jednu kunu, maksimalno potiču razvoj gospodarstva i nova radna mjesta.
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana