Svijet
ZAPLJENA BRITANSKOG TANKERA

London ne vjeruje iranskoj verziji, Teheran istražuje
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
London je službenim pismom prijavio Ujedinjenim narodima Islamsku Republiku zbog zapljene britanskog tankera, što je “kršenje međunarodnog plana”, te je odbacio inačicu događaja iranskih vlasti koje su objavile snimku, čiju je autentičnost London potvrdio.

Iran je u nedjelju upozorio da će sudbina naftnog tankera,koji plovi pod britanskom zastavom i koji je on zaplijenio, ovisiti o spremnosti posade na suradnju u istrazi, no London odbija iransku inačicu incidenta koji se prije dva dana dogodio u strateški važnom Hormuškom tjesnacu.

”Ne želimo sukob s Iranom”, napisao je zamjenik britanskog veleposlanika u UN-u Jonathan Allen u službenoj obavijesti naslovljenoj na predsjednika Vijeća sigurnosti i na glavnog tajnika. “No neprihvatljivo je (...) prijetiti brodu koji zakonito radi u međunarodno priznatim koridorima”, dodao je, tražeći od Teherana da ga pusti. Naftni tanker Stenu Impero, koji plovi pod britanskom zastavom, u petak su u Hormuškom tjesnacu zaplijenili iranski Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, zbog “nepoštovanja međunarodnog pomorskog prava.” Prema audiosnimci, čiju je autentičnost britansko ministarstvo obrane potvrdilo u nedjelju, Čuvari revolucije naredili su brodu da promijeni smjer plovidbe. Prema istoj snimci, nekoliko minuta prije negoli su Čuvari revolucije zauzeli brod, britanska fregata u blizini pridružila se tankeru Stena Impero i rekla da njegov “prolaz na temelju međunarodnog prava ne smije biti remećen, sprječavan, blokiran i zaustavljen”. Prema Teheranu, brod je “došao u koliziju s ribarskim brodom” te su iranske vlasti otvorile istragu o “uzrocima” nesreće, što London odbacuje u pismu UN-u. Iran tvrdi da je tanker ušao u Hormuški tjesnac izlaznim koridorom i da nije odgovarao na upozorenja. “Nema nikakva dokaza za to, pa čak i da se dogodilo, Stena Impera bila je tada u međunarodnim vodama Omana, što znači da ga Iran nije imao pravo presresti”, napisao je Allen. “Brod je koristio zakonsko pravo plovidbe međunarodnim tjesnacom u skladu s međunarodnim pravom. Prema međunarodnom se pravu ne može ometati pravo prolaza te stoga iranska akcija predstavlja nezakonito uplitanje”, stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters. List Daily Telegraph izvijestio je da britanski ministri zbog zapljene broda pripremaju plan sankcija protiv Irana. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MERKEL I ORBAN U MAĐARSKOJ

Nakon 30 godina od pada željezne zavjese Mađarska opet "u žici"

2

NAPETOSTI U PERZIJSKOM ZALJEVU

Upozorenje SAD-u zbog zapljene iranskog tankera

3

TALAČKA KRIZA TRAJALA ČETIRI SATA, TAOCI NISU OZLIJEĐENI

Ubijen otmičar autobusa u Brazilu