Novosti
DIO POLITIČARA U BIH

Traže jasan stav o mostu i otpadu
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je i čelnik Srpske demokratske stranke (SDS), pozvao je u ponedjeljak Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da ponovno razmotri pitanje Pelješkog mosta i navodnog smještaja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori nakon medijskih napisa da se Hrvatska već odlučila za tu lokaciju na granici s BiH.

"Bosna i Hercegovina nema drugog izbora već da Predsjedništvo pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, koje je od golemog značaja za cijelu zemlju posebno Novi Grad, Kostajnicu i druge granične općine, ali i pitanje gradnje Pelješkog mosta ponovo stavi na svoj dnevni red i zauzme jasan stav“, rekao je Šarović u Banjoj Luci. Smatra kako je bila ishitrena prošlotjedna odluka srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika da uloži entitetski veto, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske stavila izvan snage odluku koju su bošnjački i hrvatski član državnog vrha Šefik Džaferović i Željko Komšić donijeli preglasavanjem sa zahtjevom da se obustavi gradnja Pelješkog mosta do razgraničenja dviju država na moru.

U međuvremenu je dio medija objavio kako su hrvatske vlasti odlučile lokaciju Trgovsku Goru osposobiti za odlaganje nuklearnog otpada na granici s BiH, što je naišlo na brojna reagiranja u ovoj zemlji. Šarović je pojasnio kako vlastima BiH nakon najave gradnje odlagališta otpada "ne preostaje ništa drugo nego ponovno na sjednici Predsjedništva BiH" aktualizirati prijeporna pitanja s Republikom Hrvatskom.

U ponedjeljak je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio otvoreno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojemu je zatražio poduzimanje mjera za zaustavljanje gradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH.

Podsjetimo i da je Milorad Dodik protekloga vikenda izjavio kako će ponovno uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ako ga Komšić i Džaferović preglasaju o Pelješkom mostu, te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata. “Ako ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano uz Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes”, rekao je Dodik. Komšić je najavio da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru. H
Šarović traži da Predsjedništvo BIH razmotri pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike