Novosti
NOVI MINISTRI PREUZELI RESORE

Murganić: Ne mislim da sam imala loše poteze
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Nova ministrica poljoprivrede zahvalila svom prethodniku * Bedeković još ne zna kada će biti donesen novi Obiteljski zakon

Nakon što je Sabor u petak potvrdio nove ministre u vladi Andreja Plenković, u ponedjeljak je u ministarstvima obavljena primopredaja resora.

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković posao je preuzela već u petak, a u ponedjeljak je održala prvi kolegij s državnim tajnicima, pomoćnicima ministra, ravnateljima te drugim bliskim suradnicima, s ciljem nastavka započetih operativnih aktivnosti koje se provode u resoru poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, uz ostalo je poručila da je posljednje dvije godine poljoprivreda zahvaćena znatnim pozitivnim promjenama, pri čemu je istaknula pojednostavljivanje procedura i pristupa EU-ovim fondovima, što je rezultiralo rekordnim povlačenjem sredstava, povećanjem poljoprivredne proizvodnje i rastom konkurentnosti.

Zahvalila je svomu prethodniku Tomislavu Tolušiću, koji je, kako je rekla, "svojom spremnošću za suočavanje s brojnim problemima ovih resora pripremio temelje za potrebne promjene i uspostavio poseban odnos s poljoprivrednicima i ribarima".

Marija Vučković prva je žena na čelu Ministarstva poljoprivrede od osamostaljenja Hrvatske.

Bivša ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je, uoči primopredaje resora novoj ministrici Vesni Bedeković, izjavila kako ne misli da je imala loših poteza i da ne žali ni za čime.

"Od prvog dana mandata radila sam zdušno, iskreno, srčano. Ne mislim da sam imala loše poteze. Imala sam možda preveliko povjerenje u dobronamjernost svih. Ne žalim ni za čim", kazala je Murganić novinarima na upit o najboljim i najgorim potezima tijekom svog mandata. Istaknula je da je biti ministar u Vladi za nju bila čast te je ocijenila da nije donijela štetne poteze. "Jesam li mogla više i drukčije? Sigurno jesam", dodala je Murganić. "Još jednom isprika ako sam nekoga nesvjesno uvrijedila, svjesno sigurno nisam, to nije moj stil", naglasila je bivša ministrica, koja kaže da je, kad sve sumira - jako zadovoljna. Aktivirat će, kaže, pravo 6+6, odnosno pravo saborskih zastupnika da šest mjeseci nakon prestanka mandata primaju punu plaću te još šest mjeseci pola plaće. Trenutno, dodala je, nema nikakvih planova. Izrazila je uvjerenje da će nova ministrica Bedeković imati mirnije okruženje i bolje uvjete za nastavak ovog mandata. Dodala je da će biti tiha potpora novoj ministrici.

Nova ministrica Bedeković rekla je da kani nastaviti kontinuitet na kojem je radila Murganić i ostvarivati ciljeve koje je ona zacrtala, "a to su i ciljevi Vlade". Vezano uz donošenje novog Obiteljskog zakona, Bedeković je rekla da ne može odgovoriti kad će se to točno dogoditi. "Kad preuzmem ministarstvo i vidim dokle je koja aktivnost došla, znat ću vam reći", dodala je Bedeković.

Dijana Pavlović
ALADROVIĆEV POZIV SOCIJALNIM PARTNERIMA
U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u ponedjeljak je obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Marka Pavića i novog ministra Josipa Aladrovića. Novi je ministar Aladrović zahvalio novoimenovanom ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Paviću na postignutim rezultatima i realiziranim projektima, kaže se u priopćenju ministarstva. Najavio je kako će među prvim njegovim aktivnostima biti poziv socijalnim partnerima na dijalog i obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća.
Marija Vučković

ministrica poljoprivrede

Posljednje dvije godine poljoprivreda je zahvaćena znatnim pozitivnim promjenama, a među njima je pojednostavljivanje procedura i pristupa EU-ovim fondovima, što je rezultiralo rekordnim povlačenjem sredstava, povećanjem poljoprivredne proizvodnje i rastom konkurentnosti.
Možda ste propustili...