Novosti
MEĐIMURSKI ŽUPAN PROMIJENIO STAV I MIŠLJENJE

Posavec je bio jedan od najvećih zagovornika koalicije s HDZ-om
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Do prije nekoliko tjedana međimurskom županu Matiji Posavcu predviđali su streloviti uspon na političkoj sceni, što je pretpostavljalo i skoro preuzimanje vodeće stranačke pozicije u HNS-u od Ivana Vrdoljaka. No sam je sebe sada doveo u nezavidnu situaciju u kojoj su se protiv njega okrenuli i oni koji su ga do jučer nosili na ramenima. Dionice mu, nakon što se javnosti ispričao za suradnju s HDZ-om i najavio mogućnost istupanja iz koalicije, rone u slobodnom padu. Nikome, čak ni njegovim stranačkim mentorima, nije jasno zbog čega je ovaj mladi političar odlučio istupiti na ovaj način, no ako se u obzir uzmu raniji njegovi istupi, jasno je da je u njegovu političkom biću prevrtljivost jedna od odlučujućih osobina. Dok je HNS bio u "Kukuriku koaliciji" s SDP-om, upravo je on bio zagovornik izlaska narodnjaka iz nje premda je svima bilo jasno da su narodnjaci od tadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića dobili na dar mjesta i funkcije koja brojem glasova birača sigurno nisu zaslužili. Šutio je i kada je premijer Andrej Plenković HNS-u, uz očito negodovanje desnijeg dijela HDZ-a, raspoređivao pozicije u Vladi i ministarstvima. Progovorio je u trenutku kada je mislio da će Plenković teško provesti opsežnu rekonstrukciju Vlade. I to kako - posipajući se pepelom kao da ni sa čim nema nikakve veze niti se njega od svega toga išta tiče. A možda samo ima averziju prema koalicijama jer vjeruje kako njegova stranka na političkom tržištu vrijedi više od dva posto koliko trenutačno pokazuju posljednje ankete. Čudi, međutim, da mu rezultat na nedavnim europarlamentarnim izborima nije dovoljan pokazatelj gdje i kako u javnosti kotira današnji HNS i on kao sve istaknutiji član.


Zanimljivo je da i njegove stranačke kolege govore kako je upravo Posavec bio jedan od najglasnijih zagovornika koalicije s HDZ-om, čime se čak hvali i na lokalnoj razini u svojoj županiji. Na njegove izjave da se "HNS treba mijenjati i udaljavati od HDZ-a i SDP-a" bliski mu suradnici poručuju podatkom kako do prije nekoliko mjeseci i kandidature za Europski parlament gotovo 60 posto ispitanika nije znalo tko je Matija Posavec. U njegovu je promociju i personaliziranu kampanju uloženo milijun kuna koje im Posavec sada vraća pozivima na izlazak iz vlasti.


Mnogi međutim drže kako je Posavec sklon vanjskim utjecajima, posebice Radimira Čačića, koji preko njega vidi dobru priliku za osvetu Ivanu Vrdoljaku. Iz HNS-a ga također povezuju i s Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji ga navodno i potiče na priču o potrebi prijevremenih parlamentarnih izbora.
Nakon uspješno provedene rekonstrukcije Vlade i smirivanja situacije teško je povjerovati da bi HNS danas želio napustiti vladajuću koaliciju. Ne samo da bi to u ovom trenutku bilo nerazumno nego bi bilo i potpuno kontradiktorno, najviše za njih. Činjenica je da je HNS-u prijeko potrebna neka koalicija jer samostalno nemaju nikakvih šansi na budućim izborima. No je li to pravi način za širenje koalicijskog potencijala teško je vjerovati. Svjesni su svi kako Plenković ne trpi ucjene i ne puca iz prazne puške, tako da poruke koje je uputio međimurskom županu treba ozbiljno shvatiti. Priliku za objašenja Posavec će dobiti vrlo brzo jer mu već u četvrtak u goste stiže Plenković s cijelom Vladom. T.Prusina
HNS je u personaliziranu Posavčevu europsku kampanju uložio milijun kuna